Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. juni 2009 kl 00.25 Geriljakrig på nettet

Krigføring på nettet

USA, Estland, Russland og Israel har alle vært aktuelle krigssoner og i kveldens dokumentar møter vi noen av krigsveteranene som har skapt kaos i internettverden.(Foto: Gedeon Programmes)
USA, Estland, Russland og Israel har alle vært aktuelle krigssoner og i kveldens dokumentar møter vi noen av krigsveteranene som har skapt kaos i internettverden.(Foto: Gedeon Programmes)
Tilgangen på internett har eksplodert i løpet av de ti siste årene, og med økt tilgang øker også kriminaliteten på nettet. Internett er blitt en ny arena for forbrytelser og verdensmaktene forbereder seg til krigføring på nettet.

USA, Estland, Russland og Israel har alle vært aktuelle krigssoner og i kveldens dokumentar møter vi noen av krigsveteranene som har skapt kaos i internettverden.

Hackere og styringsmakter
Vi får et innblikk i kampen mellom hackere og styringsmakter som har pågått i lang tid i land som Russland, USA, Estonia og Israel. Vi blir kjent med overraskende karakterer, som blant andre "Captain Crunch, som fant opp privatkopiering på 70-tallet og Badir-brødrene, som klarte å infiltrere datasystemet til Tsahal, den israelske hæren.

Stor kreativitet
Kreativiteten for å utvikle nye våpenformer på nettet er enorm, og engasjerer alt fra hackere til regjeringer, ofte i et samarbeid. Dokumentaren viser hvordan denne ulovlige industrien av malware (datavirus, ormer, trojanere, spyware, adware, backdoors, spam, phishing, pharming, DDoS og keyloggere) har skapt et arsenal av masseødeleggelsesvåpen på nettet.

"Geriljakrig på nettet" setter også fokus på hvordan bakmennene som kontrollerer disse våpnene faktisk kan bestemme utfallet av neste krigen.

Større og farligere
"Cyber guerillas" er den nyeste typen hackere. De er farligere enn vanlige hackere. Ved å fange signaler du som bruker sender ut via trådløse, håndholdte enheter, finner geriljakrigerne sårbare nettverk og starter et angrep. Høyteknologisk spionasje, "terrorangrep" mot internettsider og datainnbrudd er bare noen av våpnene de bruker for å nå sine mål.

Programmet er sendt tidligere

Fransk dokumentar (2008)
Orginaltittel: Cyber Guerilla
Produsert av: Gedeon Programmes
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900