Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. mai 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Alt for saka

Stian står på krava

Stian, Siri (Marianne Sand) og Bente (Hanne Gjerstad Eriksen) maler banner mot EEC. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Stian, Siri (Marianne Sand) og Bente (Hanne Gjerstad Eriksen) maler banner mot EEC. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Vi er kommet til 1970-årene i NRKs kulturhistoriske reise. Stian er Blindernstudent og står på krava for Sosialistisk Ungdomsforbund. Men drivkraften er ikke så mye politisk engasjement som en fager og steintøff blondine ved navn Siri…

Kampen mot EF, Vietnam-krigen og USA-imperialismen er de viktigste sakene for ungdomsopprørerne, som slår ut i full blomst på 1970-tallet. Mens foreldregenerasjonen er mest opptatt av å skaffe seg folkevogn og farge-tv, er det politikk som gjelder for de unge.

På universitetsplassen får Stian øye på Blindern-studenten og SUFeren Siri (Marianne Sand). Han faller pladask og oppsøker kollektivet der hun bor. Her leser man Maos lille røde og maler demonstrasjonsplakater.

Politisk kunst
Når det gjelder kunst, er det et absolutt krav at den skal ha et klart politisk budskap. Forfatteren Dag Solstad er et forbilde for de unge revolusjonære. Men den autoritære holdningen til SUFerne blir også kritisert av enkelte røster, representert ved anarkister som Jens Bjørneboe og kreftene bak Gatevisa.

Stian er frustrert over sin manglende framgang hos Siri, og i et forsøk på å passe inn drar han på studiesirkel med Klaus Hagerup. Men virkningen blir ikke helt som han hadde håpet…

Klaus Hagerup er blant fagekspertene vi møter i kveldens program, i tillegg til Aslak Sira Myre, Arne Nordheim, Berge Furre, Siri Meyer m.fl.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har hatt seertall på opp mot 660.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende