Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. mai 2007 kl 21.15 Hovedscenen: Dame Joan Sutherland - en operalegende

Den tilbaketrukne primadonna

Dame Joan Sutherland, en av operascenens største utøvere. (Foto: NRK, arkivfoto)
Dame Joan Sutherland, en av operascenens største utøvere. (Foto: NRK, arkivfoto)
Da Dame Joan Sutherland i oktober 1990 annonserte at hun hadde opptrådt for siste gang, kunne hun se tilbake på en 40 år lang karriere ved verdens største operahus. Spesielt tilførte hun bel canto rollene verdighet og styrke. I Hovedscenen får du historien om en av operascenens største utøvere.

Hun var en sky og tilbaketrukket utøver med mangel på selvtillit, og ble derfor ikke lagt merke til de første syv årene hun sang på Covent Garden i London. Hun var kommet fra hjemlandet Australia i 1951 og giftet seg med dirigenten Richard Bonynge, som etter hvert kom til å lede orkestret ved alle hennes framtredener.

Lucia og Alcina
Den britiske dokumentaren fokuserer særlig på Joan Sutherlands tittelroller i Donizettis "Lucia de Lammermoor" og Händels "Alcina", roller som i løpet av 1959 brakte Joan Sutherland internasjonal berømmelse.

Foruten samtaler med Joan Sutherland inneholder dokumentaren intervjuer med hennes mann Richard Bonynge, Franco Zeffirelli, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Marilyn Horne og Sherill Milnes.

Sleeples
Koreografen Jiri Kylian har denne gang samarbeidet med seks pur unge danserne fra det nederlandske "The Young and Dynamic Company". I Hovedscenen opplever vi dem i danseforestillingen "Sleepless". Den er skjør og hallusinatorisk i formen, og komponisten Dirk Haubrich baserer musikken på Mozarts Adagio og Rondo i c-moll (KV 617).

Britisk dokumentar/Nederlandsk dokumentar (2006)
Originaltitler: Joan Sutherland - Reluctant Prima Donna/Sleepless
Produsert av: NBDtv/NPB Sales
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no