Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. juni 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Grønn glede

Hage på taket

Dag Arneson og Mette Stensholt Schau besøker en takhage i Bergen (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Dag Arneson og Mette Stensholt Schau besøker en takhage i Bergen (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Ved Danmarksplass i Bergen ligger husene tett, og det er mange som bor i høyden i de gamle arbeiderboligene. Mellom byggene er det ikke mye plass, kanskje bare til en bil og tre tulipaner – og en busk.

Hva gjør du da? I bygården Mette Stensholt Schau og Dag Arneson besøker denne uken har eierne tatt taket i bruk. Bygget er relativt nytt, og har fått et flatt tak helt på toppen. Her skal beboerne i ni leiligheter dele på rundt 70 kvadrat når solen skinner, og alle vil ut med mat og drikke.

Grønne vegger
Da trenger de å kunne dele opp taket i ulike soner, og de trenger grønne vegger å gjemme seg bak. Grønn vegg kan være en stor kasse og mindre busker som buksbom eller thuija. Bare pottene du planter i er store, så kan du faktisk ha frukttrær også.

Dag har funnet fram til et plommetre som får plass i en kurv av pil, mens Mette har funnet fram symaskinen sin igjen. Denne gangen har hun sydd et seil som kan brukes som levegg mellom sittegruppene. Det verner både mot vind og mot lange blikk i potetsalaten. Blir solen for sterk, kan det også brukes som markise over hodet.

- Et sted å ligge ned på for en hvil, eller for å jobbe med brunfargen, det bør alle ha, mener Mette. På taket er det bare stoler, dermed er jakten på noen late solstoler i gang…

Om serien
Årets serie "Grønn glede" er den femte i rekken. Ti tirsdager i løpet av våren og sommeren skal programleder Mette Stensholt Schau og hennes faste gartner Dag Arneson endevende alt fra en takhage i Bergen til den minste rekkehushage.

-Årets serie er veldig variert, som den jo pleier å være. Hage kan være så mangt, sier Mette. Programmene blir jo laget etter hvert, så akkurat nå er det ikke helt klart hvordan hvert program blir. Men vi har en plan, forsikrer hun.

Hageprogram fra Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.noLENKER
  • Les mer: