Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. november 2008 kl 22.30 Migrapolis: Hvem skal ta vare på meg?

Livet på eldre dager

Cecilie Tonning (th.) tilbyr besøkstjenester for eldre. Her sammen med Helga Skagerud (90), som gleder seg til hvert besøk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Cecilie Tonning (th.) tilbyr besøkstjenester for eldre. Her sammen med Helga Skagerud (90), som gleder seg til hvert besøk. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
I kveldens Migrapolis møter vi mennesker som har ulike ønsker for hvordan de vil tilbringe alderdommen. Et ektepar har flyttet til et borettslag for eldre, mens en bor på sykehjem og en annen har bestemt seg for å reise tilbake til hjemlandet. Vi skal også møte en kvinne som har spesialisert seg på private omsorgstjenester for eldre.

Cecilie Tonning er det man kan kalle en profesjonell venn. Hun hadde jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten og på sykehjem, da hun bestemte seg for å starte for seg selv. Hun etablerte besøkstjenesten Kamfer. For 350 kroner timen gir hun bestemoren din noen å prate med.

- Jeg gleder meg hver gang hun kommer. Jeg er så glad i Cecilie, sier 90 år gamle Helga Skagerud.

- Det er ofte pårørende som selv er flinke til å besøke foreldre og besteforeldre som kontakter oss, sier Cecilie. - De er opptatt av at opphavet skal aktiviseres og ha sosial kontakt.

Det bekrefter Inger Johanne Borge. Det var datteren Christina Borge som ordnet med mer besøk til moren. Inger Johanne er på sykehjem og får ofte besøk av Christina - i tillegg til Cecilie.

Vil gi barna frihet
I indiske og pakistanske familier er det tradisjon for at flere generasjoner bor under samme tak. Men ekteparet Gill går mot strømmen. Charanjit Amandus og kona Parminder har flyttet ut av blokkleiligheten på Dønski i Bærum og inn i et borettslag for folk over 55 år.

Her er det ingen terskler eller trappeoppganger. En vaktmester klipper plen og måker når det trengs. Og hvis naboene synes det er lenge siden sist, banker de på døra for å høre om alt står bra til.

- Min sønn giftet seg før vi flyttet. Vi ville gi de unge frihet, sier Charanjit Amandus Gill. - Når man bor tett kan det lett oppstå gnisninger. Det ville vi unngå.

Nå besøker Charanjit og Parminder sønnen og familien så ofte de kan. Men hva hvis de blir syke, vil de la seg pleie av sønnen og kona da?

- Nei, sykehjem er det beste hvis man ikke klarer seg selv, sier Charanjit.

Vil dø i Ghana
George Arthur kom til Norge for 30 år siden. Han var sjømann og mønstret på et norsk skip.

- Norge var et fredelig og pent land. Jeg bestemte meg med en gang for at jeg ville bo her, sier George.

Han og kona Patience har seks voksne døtre. Sjømannen George har kjørt drosje de siste 12 åra og planlegger å kjøre ca 7 år til. Så vil han tilbake Ghana, fødelandet. Der vil han tilbringe pensjonsalderen og der vil han dø, hvis han får det som han vil.

- Der jeg kommer fra, er de gamle Gud. Jeg vil gjerne oppleve det, smiler han. Kona er hjelpepleier, så han vet litt om hvordan eldre behandles i Norge. Det frister ikke.

Døtrene til George skjønner ikke helt hvorfor faren så gjerne vil tilbake. De kommer ikke til å flytte etter. Og han har fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder å overtale kona Patience. Hun er ikke så lysten på å forlate jentene sine.

Foreløpig er ett barnebarn, George, kommet til. Om noen år må han kanskje reise til Ghana for å besøke bestefaren han er oppkalt etter.

Egenprodusert flerkulturelt magasin (2008)
Produksjon: NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no
LENKER
  • Hjemmeside