Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juli 2003 kl 22.00 Dok1: Hitler og Wagner-klanen

Hitler i Bayreuth

Winifred Wagner og Adolf Hitler skrider fram under festspillene i Bayreuth. (Foto: Spiegel TV)
Winifred Wagner og Adolf Hitler skrider fram under festspillene i Bayreuth. (Foto: Spiegel TV)
Hitler var en trofast gjenganger på Wagner-klanens musikkfestspill i Bayreuth (Bayern). Selv var Winifred Wagner hans venninne og Bayreuths "førstedame". I den tyske dokumentaren " Hitler og Wagner-klanen" forteller hun om familievennen Hitler, slektens forhold til nazismen, til politikk og kultur m.m.

Winifred Wagner, som døde i 1980, var mor til Richard Wagners barnebarn Wieland og Wolfgang, og overlevde sin mann Siegfried Wagner med 50 år. Fra 1950-tallet videreførte Wieland og Wolfgang festspillene i Bayreuth, og skal etter sigende ha renset arrangementet for det som måtte henge igjen av nazi-kultur.

Som mor ei sønn
Men det var moren Winifred som var med på å gjøre de verdenskjente Wagner-festspillene til et utstillingsvindu for Det tredje riket. Blant uforbederlige gammelnazister i Tyskland står hun den dag i dag som den fremste frontfiguren på kvinnesiden.

I samarbeid med den østerrikske historikeren Brigitte Hamann har regissøren Michael Kloft laget dokumentaren om Winifred Wagners liv, med vekt på hennes avgjørende innflytelse på Bayreuth-festspillenes ettermæle.

Hittil ukjente dokumenter inngår i dokumentaren. Filmsekvenser, fotografier og samtidige intervju-opptak gir til sammen et fascinerende bilde av Hitlers Bayreuth og gjør slutt på spekulasjonene om hva føreren egentlig hadde med festspillene å gjøre. Det tyske nasjonalsosialistiske parti var hovedsponsor for spillene i Winifred Wagners tid som festspilldirektør. Disse og andre avslørende sider ved forbindelsene Wagner-Hitler framgår av Brigitte Hamanns bok " Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth" som kom ut i fjor.

Wagners Bayreuth
Det var i 1872 at den omflakkende Richard Wagner kom til å slå seg ned i den lille byen Bayreuth i Bayern. Samme år la han ned grunnsteinen til sitt Festspielhaus, som kunne åpne fire år senere, med en førstegangsoppførelse av Ringen.

Etter Wagners død i 1883 var det først fru Cosima Wagner som videreførte festspillene, deretter sønnen Siegfried Wagner, fra 1930 til 1944 Winifred Wagner og fra 1951 komponistens barnebarn Wieland og Wolfgang.

Komponistens hjem Villa Whanfried i Bayreuth er i utmerket stand. I hagen er Richard og Cosima begravet. Franz Liszt er også begravet i Bayreuth. Den dag i dag er de årlige musikkfestpillene i juli og august en vesentlig faktor i Bayreuths økonomi.

Innkjøpt tysk dokumentar
Originaltittel: Hitler and the Wagner Clan
Regi: Michael Kloft
Produksjon: Spiegel TV
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57