Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. november 2005 kl 21.25 Jazz!

Rollins, Coltrane, Coleman

Miles Davis i dokumentarserien
Miles Davis i dokumentarserien "Jazz!". (Foto: NRK, arkivfoto)
Nye talenter dukker opp i jazzen – Sonny Rollins, John Coltrane, Ornette Colemanog jazz-divaen Sarah Vaughan. Samtidig viser Miles Davis veien videre inn i det turbulente 60-tallet.

Elvis topper listene for første gang i 1956 og Duke Ellington vinner igjen fram hos et platekjøpende publikum. Hans konsertplate "Newport Jazz Festival" blir hans mest solgte.

Nye talenter høres: saksofon-kolossen Sonny Rollins, og idet 60-tallet setter inn har to andre saksofonister begynt å utforsker nye områder, nemlig John Coltrane og Ornette Coleman. Den første med sine eksplosive, kaleidoskopiske tolkninger. Den andre utfordrer alle konvensjoner med sin "free jazz".

Miles-toner og -stener
Og over hele jazz-firmamentet fortsetter Miles Davis å skinne, hele tiden som en katalysator for stadig nye gruppebesetninger som er med å frambringe hans introspektive sound. Samtidig er han en popularisator som lager rike og mangefasetterte innspillinger sammen med arrangøren Gil Evans.

Sist og ikke minst er Davis et kultur-ikon, en artist med tøffing-image som definerer hva det vil si å være hipp.

Igjen ser det ut til at jazzen skal ut på nye eventyr – og for første gang er det enkelte, til og med blant jazzmusikere, som stopper opp og begynner å spørre: Er dette lenger jazz?

Siste sending i serien "Jazz!" følger neste uke.

Mer om serien
Jazzen ble født tidlig på 1800-tallet, i New Orleans, fordi dette var den mest musikalske og den mest kosmopolitiske av alle amerikanske byer. Filmregissøren Ken Burns’ dokumentarserie "Jazz!" tar oss med inn i jazzens verden – gjennom 12 deler – like fra røttene og helt inn i vårt årtusen.

Amerikansk dokumentarserie i tolv deler (2003)
Originaltittel: Jazz: A Series by Ken Burns
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Les mer: