Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 14. juni 1999 kl 19.00 Vårt indre liv: Vår opplevelse av verden

Vårt indre liv: Vår opplevelse av verden


NRK2 mandag 14. juni kl 19.00
Vårt indre liv (2:6) Vår opplevelse av verden

Vi sorterer sanseinntrykkene
- Sist du fikk en ubehagelig nyhet, skal jeg vedde på at du sa \"nei, det er ikke sant\", sier Holger Ursin, professor i fysiologisk psykologi. På fagspråket kalles dette for perseptuelt forsvar, og kan være livsfarlig om du skal hoppe i fallskjerm - eller du sitter bak rattet på en bil og ubevisst velger å overse et faresignal.
Persepsjon, hvordan vi sanser og fortolker verden, er et av psykologiens mest spennende områder, med store konsekvenser for oss selv og andre.
- Vi bombarderes med en masse inntrykk og kan umulig ta innover oss og bearbeide alle sammen, sier professor i psykologi Frode Thuen, som er faglig ansvarlig for den populærvitenskapelige TV- serien \"Vårt indre liv\". I dette programmet får du innsikt i hva som styrer oss når vi velger ut og bearbeider sanseinntrykk.

Cocktailparty- fenomenet
Mye av det vi sanser foregår på et ubevisst plan. Blant annet overvåker vi mye mer av det som skjer enn vi bevisst oppfatter. Først når noe er spesielt interessant for oss, som hvis du i et stort, bråkete lokale ubevisst hører noen nevner navnet ditt, blir oppmerksomheten din dratt mot dette. Dette skjer altså selv om du står engasjert i en annen samtale og det er mye støy i rommet. Dette kalles cocktailparty-fenomenet. Førsteamanuensis Mark Price ved Universitetet i Bergen tar deg med inn i laboratoriet, og viser et forsøk som måler effekten av ubevisst persepsjon.
Psykologiens \"atombombe\"
Kan vi påvirkes uten at vi vet om det, og virker i så fall slik påvirkning ekstra sterkt? Det har vært et stridsspørsmål i psykologien siden 50-tallet. Spørsmålet har til og med vært gjenstand for rettssaker. Den britiske rockegruppen Judas Priest ble anklaget for å ha ledet to unge menn til å begå selvmord, da en av låtene deres inneholdt budskap rettet inn mot underbevisstheten. Slik påvirkning har vært betegnet som psykologiens atombombe, som kunne brukes til både kommersiell og politisk påvirkning. Kveldens program inneholder et uskyldig forsøk på ubevisst påvirkning, så kan du selv avgjøre i hvilken grad dette virker.

NRK2 mandag kl 19.00
Tidligere sendt 23.2

Bilde (via Scanpix/Internett)
Professor Frode Thuen, som er faglig ansvarlig for serien, deltar også selv i programmene. (Foto: Marte Rognerud)

Kunnskap - innkjøpt
Populærvitenskapelig serie
Produsert av Univisjon A/S i samarbeid med Universitetet i Bergen
Faglig ansvarlig: Frode Thuen, tlf 46 31 69 39 26. Mobil 91 31 11 83
Regi: Arnt Brandseth, May-Britt Skjelvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41