Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. august 1999 kl 20.15 Bak "Sofies verden"

Bak \"Sofies verden\" (ttv)


NRK1 mandag 30. august kl 20.15
Bak \"Sofies verden\"

Bak kulissene til \"Sofies verden\"

I kveld sender NRK1 filmen om hvordan \"Sofies verden\" ble til. Regissør Jan Otto Wiig fra kulturavdelingen og hans team har fulgt skuespillere, regissør, fotograf, forfatter og designere gjennom oppbyggingen av filmen, som er den største norske satsingen innen film noensinne.
\"Bak Sofies verden\" er en film som tar oss med bak kulissene på filminnspillingen av selve \"Sofies verden\" , men målet har også vært å gi seerne en enkel filosofiinføring presentert av forfatteren Jostein Gaarder. Han begrunner også hvorfor han valgte å gi NRK produksjonsansvaret og ikke selge boken til utlandet.
Silje Storstein har selv gjort en egen film i bakomfilmen med opptak på dv kamera. Her får vi blant annat se hvordanr hennes klassekamerater i filmen gjør ett humoristisk statistopprør parallelt med opptakene av scener fra den franske revolusjonen. Altså blir filosofien satt ut i praksis under selve inspillingen.

På audition
Vi møter hovedrolleinnehaverne Silje Storstein (Sofie) og Edda Trandum Grjotheim (Jorunn) på den siste og avgjørende auditionen, allerede før de vet at de har fått rollene i filmen. Flere tusen jenter stilte opp på prøvene i håp om å få en av hovedrollene, og naturlig nok var spenningen rundt avgjørelsen veldig stor.
I tillegg til intervju med hovedrolleinnehaver Silje Storstein, blir det også en prat med Thomas von Brömssens og hans skikkelse Alberto Knox, om hans del i filmen og hans egen opplevelse av den.

Teamarbeid
Erik Gustavsen fikk ansvaret for å regissere den største filmsatsing noen gang i Norge, og i \"Bak Sofies verden\" får vi se han i arbeid med regien.
Jostein Gaarders bok er både tykk og omfattende, og det sier seg selv at ikke alt kan taes med i en film på to timer. Det krever en del arbeid for å omgjøre romanen til filmmanus. Gustavsen har i fellesskap med Petter Skavlan gjort boken om til manus, og seerne får et nærbilde av deres samarbeid.
I hver filmproduksjon trenges det en fotograf, og Kjell Vassdal var fotografen i \"Sofies verden\". Også han slipper til med sine synspunkter i NRKs film om produksjonen.

Spesialeffekter
\"Sofies verden\" er en film fylt av spesialeffekter, og de lager ikke seg selv. I tillegg til det kreative teamet, får vi møte menneskene som står bak disse effektene, blant annet Martin Gant och Mara Bryan, og se hvordan de forskjellige miljøene fabrikertes. Vi får blant annet se at scenen på Markedsplassen er filmet oppefra Chateau Neuf!
NRK- teamet som har fulgt produksjonen av \"Sofies verden\" har vært med både i Italia, Hellas og Norge på innspilling, og det er en spennende og interessant film om filmen vi får se i kveld.

NRK1 mandag kl 20.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
Forfatter Jostein Gaarder møter filmens Sofie - Silje Storstein.

Regissør Erik Gustavsen instruerer Thomas von Brömssen i hans gjøremål som rollefigur Alberto Knox. (Foto: NRK)

Egenprodusert film fra kulturavdelingen
Regi: Jan Otto Wiig
Prosjektleder: Arvid Esperø
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18

\0\0\0