Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. september 2007 kl 19.45 Dager med Pål

Hele Norges filmguru


"Jeg har alltid sagt hva jeg mener, det er derfor jeg ikke er blitt til noe her i verden", sier Pål Bang-Hansen, NRKs kultfigur som nå er pensjonist (Foto: Ole Kaland, NRK)
Pål Bang-Hansen har rundet 70 år. Han har trådt inn i pensjonisttilværelsen. I en mannsalder har han servert det norske folk stjerneintervjuer og reportasjer om film. Vi følger filmentusiasten gjennom livet som barnestjerne, filmregissør, filmreporter og på den siste 45. festivalen i Cannes.

Iført stripete dress og med hatten på snei har Pål vært et midtpunkt under filmfestivalen i Cannes siden 1962, hvor han også var fast arrangør av norsk 17. mai-middag. Han ble redaktør av Filmmagasinet på NRK i 1966, og har intervjuet alt som kan krype og gå av internasjonale filmstjerner.

"Gategutter"
Pål Bang-Hansen ble født i Oslo i 1937, og før han ble kjendis, var han filmanmelder i Arbeiderbladet. Han har sin utdannelse fra filmskolen Centro Sperimentale i Roma, og har regissert flere kjente filmer, blant annet "Norske byggeklosser" (1971) og "Kronprinsen" (1979). I tillegg har han en fortid som barnestjerne. Pål debuterte 12 år gammel i Arne Skouens "Gategutter" (1949).

Kultfigur og forfatter
Pål Bang-Hansen begynte med saggebukser lenge før begrepet ble oppfunnet. Varemerke ellers er skjeve briller, skjeve hatter, skjevt hår, skjev munn og skjeve spørsmål i sine filmintervjuer. Han er med andre ord enkel å parodiere – noe som også er gjort opptil flere ganger.

Pål Bang-Hansen er også kjent for sine bøker. Han har skrevet reisebøker fra blant annet Toscana, hvor han beskriver de lokale delikatessene grundig. Han har også skrevet om norske filmplakater og den italienske fjellandsbyen Villa Faraldi, hvor han har sommerhus.

Program fra NRK Kulturavdelingen
Programansvarlig: Svanhild Sveinsdotter Grov, tlf 92 40 30 50 Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no