Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. juli 2001 kl 20.25 V30: Kjærlighet

Portrett av en generasjon

V30-redaksjonen består av følgende personer:  F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen,
V30-redaksjonen består av følgende personer: F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen,
Dagens 30-åringer tilhører singel-, karriere- og ego-generasjonen som vegrer seg for å bli voksen. Blant unntakene som bekrefter regelen, er de eldste fra U-redaksjonen i NRK, og seks av dem har tatt med seg erfaringene fra voksenlivet inn i dokumentarserie, V30, som sendes i reprise i kveld. Med skråblikk skildrer de 30-åringenes virkelighet anno 2000.

U står for "ungdom", V står for "voksen". I hvert program av V30 presenterer en "voksen" regissør, med bakgrunn fra U-redaksjonen, et nytt tema som angår 30-åringer i dagens samfunn. Til sammen er det seks regissører; følgelig skal serien gå i seks uker fremover, på torsdager.

Her møter vi verken næringslivstopper eller idrettselite, men vanlige folk som deg og meg. De deler sine erfaringer med oss, helt uten at en programleder er til stede - et av konseptets kjennetegn. Med varme og humør belyses temaer som kjærlighet, vennskap, barn, tidspress, identitet og idealisme. Det dreier seg om noe som angår oss alle - selve livet! Mens U, som henvender seg til dem mellom 17 og 25 år, tar for seg livet i tenårene og tidlig voksenalder, fokuserer V30 på livets realiteter etter man har rundet de 30.

- Forslaget til V30 ble utviklet etter at en gruppe av oss fra gamle U ble flyttet til Faktaavdelingen i NRK. Vi samlet der en redaksjon som hadde lyst til å jobbe med dokumentarer for tidligere U-seere. Vi mente det var på tide med dokumentarer for voksne i samme genre som Us produksjoner, forteller prosjektleder Cathrine Wiik.

Kjærlighet
Først ut er regissør Are Faaberg som har tatt for seg temaet kjærlighet, og det skal handle om søken etter den rette. Har du bikket 30 år og ennå ikke funnet noen å dele livet med? For mange er dette tilfelle, og mange leter. Men mens 30-åringer som er alene tradisjonelt har møtt på fordommer fra samfunnet rundt, har singellivet etter hvert fått høyere status, og i år 2000 er det normalt at hver fjerde nordmann får pepperbøsse i 30-årspresang!

I dokumentaren møter vi to representanter for singel-generasjonen, Henriette Gram (31) og Terje Andersen (31). Begge insisterer på å bli kalt "singel" og ikke "enslig".

-"Enslig" gir assosiasjoner til ensomhet, mens "singel" har en mer positiv klang, sier Henriette. Terje er enig og legger til: - Savnet etter en kjæreste melder seg først og fremst på søndager. Det er ellers mye som skal klaffe når du møter noen.

I tillegg til at filmen "Kjærlighet" gir innblikk i Terjes og Henriettes singelliv, får vi forklaringer på begreper som "arena", "sjekkliste" og "fremtidig eks". Og bakenfor det hele aner vi lengselen etter en å dele livet med.

"Sånn er livet" i NRK P2 utdyper temaet i ukens V30 i sine sendinger på fredager kl. 10.05, reprise samme kveld kl. 21.30.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Are Faaberg
Prosjektledere: Cathrine Wiik og Chris Amble
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1.V30-redaksjonen består av følgende personer: F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen, Chris Amble og Jacob Risdal Otnes. (Foto: Lena A. Pedersen)
2. Terje Andersen i dokumentaren "Kjærlighet". (Foto: Rolf Larsen)
3. Henriette Gram fra dokumentaren "Kjærlighet". (Foto: Rolf Larsen)