Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. desember 2008 kl 19.20 Norge rundt

Julestemning hos Gustav Lorentzen

Gustav Lorentzen er programleder for Norge rundt på julaften. (NRK-foto)
Gustav Lorentzen er programleder for Norge rundt på julaften. (NRK-foto)
Gustav Lorentzen, alias Ludvigsen, er programleder for den tradisjonsrike spesialutgaven av Norge rundt på julaften. Han deler minnene om sin barndoms jul med seerne, som han inviterer inn i sitt hjem i Bergen.

Det er imidlertid med nød og neppe at Norge rundts egen julenisse greier å finne den folkekjære trubaduren og gjøgleren. Nissen har nemlig forstått det slik at oppdraget er å finne Ludvigsen, og han bor jo i en tunnel. Men alt ordner seg heldigvis til det beste til slutt, og nissen får levert sine spennende pakker fra hele landet.

Brodert minnebok
Gustav Lorentzen (61) tar utgangspunkt i en minnebok fra sin tipptipptippoldefar fra 1700-tallet, med håndbroderte hilsener, når han skal lose seerne inn i den rette stemningen på julaften.

Fra sitt julepyntede hjem i Bergen presenterer han et knippe reportasjer av aller beste Norge rundt-merke. For som vanlig er det de ypperste innslagene som spares til julekvelden.

Vi møter den seks år gamle tryllekunstneren Brian Aksnes Hoseth. (Foto: Jørn Haudemann-Andersen, NRK)
Vi møter den seks år gamle tryllekunstneren Brian Aksnes Hoseth. (Foto: Jørn Haudemann-Andersen, NRK)
En av dem vi møter, er den seks år gamle tryllekunstneren Brian Aksnes Hoseth fra Verdal. Han imponerer allerede stort med sine triks, der duer og marsvin dukker opp og forsvinner på ubegripelig vis. Brian er arvelig belastet som sønn av magikeren Boje Hoseth, som gikk helt til semifinalen i Norske Talenter i vår.

Gårdsbarnehage
Vi skal også til Strand i Nærøy kommune, der vi besøker en barnehage med eget fjøs. Her er to hester, to minigriser, geiter, høner, sau og kaniner. Dyrene er en naturlig del av barnehagen, og ungene er med på stell og foring. Og dyrene blir selvsagt behørig pyntet til jul!

I et annet innslag møter vi den 63 år gamle jærbuen Arvid Tjøtta, som har vært en ihuga skøyteentusiast så lenge han kan huske. For en vestlending, før fjernsynets tid, var det radioen som gjorde det mulig å dyrke denne lidenskapen, og Arvid Tjøtta gjorde opptak av sendingene på sin Tandberg-båndspiller.

NRKs John Skien tok med seg Arvid til Norsk Skøytemuseum i Oslo. Her møtte de skøytelegendene Per Ivar Moe og Knut "Kupper’n" Johannesen, som fikk overrakt nybrente CDer med kommentarer fra deres egne løp.

Samlealbum fra Knutsen og Ludvigsen
Gustav Lorentzen har hatt et travelt år sammen med sin gamle makker Øystein "Knutsen" Dolmen i forbindelse med utgivelsen av samlealbumet "Dum og deilig" i sommer. Det lå 14 uker på VG-lista. Knutsen & Ludvigsen la opp samarbeidet i 1986 etter 26 år som duo, men gjenopptok tråden i 2003 og har siden holdt en rekke bejublede konserter sammen.

Gustav Lorentzen har også markert seg som forfatter av en lang rekke bøker, som ambassadør for UNICEF og som iherdig forkjemper av kultur for barn og for barns rettigheter.

Den folkekjære artisten har mottatt Spellemannprisen seks ganger, hvorav fire som soloartist. Som programleder har han vært å se i tv-serien "1. klasse" i NRK Barne-TV og voksenutgaven "Foreldremøtet".

Distriktenes magasin i spesialutgave
Produksjon: NRK Hordaland (2008)
Programleder: Gustav Lorentzen
Prosjektleder: Dagmar Blaasvær
Pressekontakt/programinformasjon:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice,info@nrk.no, tlf 815 65 900