Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. juni 2003 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Einar Már Gudmundsson

Lokal globetrotter

De tre reporterne har møtt Einar Már Gudmundsson (Foto: Cappelen Forlag)
De tre reporterne har møtt Einar Már Gudmundsson (Foto: Cappelen Forlag)
- Det er en tendens til at forfattere vil være så internasjonale nå, sier forfatter Einar Már Gudmundsson. Hans mest kjente bok, "Universets engler", blir i år utgitt i Portugal. Dette er det 20. landet som gir ut denne boken. Selv liker han å skrive om det han kjenner – og å våge å være lokal.

I 1995 fikk Einar Már Gudmundsson Nordisk Råds litteraturpris for "Universets engler". Også som film har fortellingen hans nådd ut i verden, regissert av Islands mest kjente regissør Fridrik Thor Fridriksson og tonsatt av Sigur Rós.

På vandring i Reykjavik
"Universets engler" er tilegnet og basert på livet til Einar Már Gudmundssons egen bror, som var mentalt syk og tok sitt eget liv.

I de nyeste bøkene skriver han om sin farmor og farfar og de ti barna deres. Familien var så fattig at barna ble satt bort på gårder utenfor byen. Reporter Hanne Skrikerud blir med forfatteren på vandring i Reykjavik.

Sterk islandsk identitet
Blant annet mener han at forfattere har et brennende ønske om å være internasjonale.

- De tror at de blir det hvis de skriver om en kafé i et annet land. Men det er det som er provinsielt. De skal ikke skamme seg over sitt lokalmiljø, sier Gudmundsson.

Selv skrev han om sin barndoms Reykjavik i sine første romaner. Det var en spennende oppvekst mener han. – Jeg er født ti år etter at Island ble republikk. Alle de voksne hadde store forventninger til oss barn som skulle bygge nasjonen. Samtidig var amerikansk kultur på vei inn for full fart. Denne konflikten preget oss, og jeg tror at alle kulturer må være i stadig konfrontasjon for å utvikle seg. Det er ingen grunn til å være redde. Vår islandske tradisjon er så sterk at den kan ta opp i seg både en amerikansk militærbase og punk-musikken.

Sagatradisjonen
Reporter Arild Jonsjord blir med Einar Már Gudmundsson til Reykholt, og besøker nobelprisvinner Haldor Laxness’ hjem. Som alle andre islendinger er Gudmundsson stolt av sagatradisjonen, og mener at han har lært mye av den. – Sagaforfatterne behersket skrivekunsten i så stor grad at de ikke behøvde å skryte av det. Hemmeligheten er å skrive så knapt som mulig, droppe adjektiver og legge et helt drama inn i en setning.

For Gudmundsson er også nobelprisvinneren Haldor Laxness en å lære av og være stolt av. I tillegg til å besøke hjemmet hans, stikker de innom en venn av Gudmundsson.

Til København for å skrive
Som så mange andre måtte Gudmundsson ut av landet for å kunne se Island og det han skulle skrive om. Reporter Charlotte Thiis-Evensen møter ham i København. Det var her hans første bøker ble til – de aller første var diktsamlinger som han selv solgte på gaten i Reykjavik om sommeren. – På islandsk heter det at den som sitter hjemme blir dum, sier Gudmundsson. Selv har han bosatt seg for godt hjemme på Island.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96