Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. oktober 2002 kl 22.20 Migrapolis

Om respekt

Det er i konfliktsituasjoner at man virkelig får testet ut om det er en gjensidig respekt tilstede. I denne ukens Migrapolis skal vi møte mennesker som vet noe om hvordan man takler motsetninger og uenighet med respekt for hverandre.

Respekt i konflikter
Hader Hudar driver en palestinsk kafe i Oslo. Der møtes jøder og palestinere i all vennskapelighet. Det kan ofte bli høy temperatur under de politiske diskusjonene, men de blir aldri fiendtlige. For Hader er det grunnleggende at de to gruppene må ha respekt for hverandre. Han mener at de først og fremst er israelere, dernest jøder og palestinere. Selv har han israelske venner fra begge folkegupper. Reporter Karyn Bennett-Lund har truffet noen av dem på Hader`s kafe.

Respekt blant ungdom
OXLO står for Oslo Extra Large og er en holdningsskapende kampanje blant barn og ungdom. En storsinnet by er målet – fri for fordommer og rasisme. Kristin Vik er en engasjert kampanjeleder. Reporter Rajan Chelliah har truffet henne og noen av kampanjens ambassadører på Holmlias juniorlag i fotball. Guttene forteller om en kameratgjeng med en spøkefull omgangstone. Man kan tåle ganske tøff erting, når alle vet at de i utgangspunktet respekterer hverandre, forsikrer guttene.

Respekt mellom generasjoner
For vietnamesere flest, er ”respekt” og ”ære” tett forbundet med hverandre. Man må oppføre seg ærefullt – da fortjener man respekt. Men i spørsmålet om hva som er ærefullt, kan ofte den eldre og yngre generasjon være uenige. For foreldregenerasjonen er det bare enkelte typer utdannelse som regnes som ærerike. Materiell status knyttes også sammen med ære. Reporter Than Tam Ngo diskuterer disse holdningene både med den unge studenten Melinda Tran og med foreldreparet Lien Thi Nguyen og Don Doan.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83