Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 18. oktober 2008 kl 07.35 Under samme himmel

Rikdom forplikter

Jo Nesbø (foto: NRK / Carina Eide Øyan).
Jo Nesbø (foto: NRK / Carina Eide Øyan).
Rike nordmenn har en forpliktelse til å gi penger til gode formål. Det mener forfatteren Jo Nesbø. Han gir overskuddet fra boka "Hodejegerne" til bistandsprosjekt mot analfabetisme i den tredje verden.

- Overskuddet fra boka går til Harry Hole-stiftelsen. Stiftelsens formål er å bekjempe analfabetisme blant barn og unge i den tredje verden. Dette er mitt lille bidrag til å gjøre verden til et bedre sted å leve for noen mennesker. Selv har jeg nok penger til å leve et ubekymret liv, sier Jo Nesbø.

Jo Nesbø mener rike nordmenn har en forpliktelse til å gi bort noe av formuen sin til gode formål. – Det er moralsk forkastelig når rike mennesker mener de haren soleklar rett til bruke formuen sin kun på seg selv. Materiell rikdom innebærer en forpliktelse til å hjelpe andre, sier Jo Nesbø.

Han er også opptatt av gleden ved å gi. – Å gi penger til gode formål ser jeg på som en form for avlat. Jeg synes at avlat er et undervurdert begrep. Avlat betyr at rike mennesker får litt bedre samvittighet gjennom å gi av sin materielle overflod, samtidig som pengene kan hjelpe andre. Dette er en "vinn-vinn-situasjon" for begge parter, mener Jo Nesbø.

Under samme himmel lørdag 18. oktober. Møt Jo Nesbø kl. 07.35 og Kristin Aase kl. 07.55.

Kjetil Lillesæter er programleder.