Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. mai 2000 kl 21.00 Irma Vep

Irma Vep (t)


NRK2 fredag 5. mai kl 21.00
Irma Vep

En vampyr i Paris

En noe fallert fransk filmregissør takker ja til å lage en nyinnspilling av Louis Feuillades berømte vampyrfilm fra 1915. Han setter som betingelse at Hongkong-stjernen Maggie Cheung skal ha hovedrollen som den latekskledde vampyren. \"Irma Vep\" er filmen om filminnspillingen.

\"Irma Vep\" er en rastløs og energisk fortelling som både handler om, og er en film som blir til underveis, en historie om begjær og besettelse, om det underlige fellesskapet som kan oppstå under et filmopptak, og som i videste forstand også kan ses som en satire over fransk film i dag.\" Det skrev Osman Kibar i Film & Kino da \"Irma Vep\" hadde kinopremiere i Norge i 1997.

En siste sjanse
René Vidal (Jean-Pierre Léaud) er en middelaldrende og etter hvert middelmådig filmregissør. Han har hatt sine glansdager, men nå er karrieren definitivt på hell. I et siste desperat forsøk på å vise sine kunstneriske kvaliteter, takker han ja til å gjøre en nyinnspilling av Louis Feuillades berømte vampyrfilmer fra filmens spede barndom. Han tar jobben på ett vilkår: Til rollen som den catsuit-kledde vampyren vil han ha Hongkong-stjernen Maggie Cheung, en skuespillerinne som er best kjent for sine roller i hardtslående kampsportfilmer.

Maggie Cheung, som spiller seg selv, ankommer Paris til et filmsett under oppløsning. Uten å beherske et ord fransk prøver hun å kommunisere med det franske filmteamet som kun snakker et gebrokkent engelsk. Samtidig forsøker hun å takle situasjonen profesjonelt der hun som stor asiatisk filmstjerne plutselig er havnet i den franske filmbakevja.

En film om en film
\"Irma Vep\" er på mange måter en moderne utgave av Fran?ios Truffauts metafilm \"Natteffekt\" fra 1973. I \"Natteffekt\" spilte Truffaut selv regissøren og Jean-Pierre Léaud var skuespilleren. I \"Irma Vep\" har Léaud fått rollen som regissøren som strever med å få filmen på rett kjøl.

I utgangspunktet skulle \"Irma Vep\" være Assayas\' bidrag til en episodefilm der Atom Egoyan og Claire Denis skulle står for de to siste episodene. Dette prosjektet rant ut i sanden, og \"Irma Vep\" ble utviklet til en frittstående spillefilm.

Om regissøren
Olivier Assayas har laget film siden 1986, men \"Irma Vep\" var den første som ble vist på norske kinoer. Assayas er frontfigur i en bølge av unge franske filmskapere som med sin vitalitet og energi igjen har satt Frankrike på filmkartet. Assays er ellers kjent som skribent og filmkritiker i filmtidsskriftet \"Cahiers du cinema\", der han spesielt har fokusert på asiatisk filmkunst.

NRK2 fredag kl 21.00Bilde
Iført heldekkende svart lateksdrakt spiller actionheltinnen Maggie Cheung fra Hong Kong seg selv i \"Irma Vep\".

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike (1996)
Originaltittel: Irma Vep
Manus og regi: Olivier Assayas
I rollene: Maggie Cheung, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Richard, Antoine Basler, Nathalie Boutefeu og Arsinee Khanjian
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41