Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. oktober 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Det blomstrer over landegrensene

Verdensberømt hage i Molde

Ragnar og Anne Lise Solli på besøk hos sine blomstervenner i Köhlerstrasse i Berlin. Her vokser mange av Anne Lises planter (Foto: Roar Strøm).
Ragnar og Anne Lise Solli på besøk hos sine blomstervenner i Köhlerstrasse i Berlin. Her vokser mange av Anne Lises planter (Foto: Roar Strøm).
Anne Lise Solli har knyttet kontakter med blomstervenner fra hele verden over hagegjerdet i Hauanvegen i Molde. Hver kveld stopper fire, fem turistbusser fra Hurtigruten med turister fra Tyskland, Frankrike, USA, Japan, Kina og en rekke andre land.

Mange blir overrasket over å se blomster fra sitt eget hjemland vokse så langt nord i Europa. Og når de får vite at en kvinne på 75 år styrer alt dette alene uten en eneste gartner, blir mange stumme av beundring.

"Garden lovers"
Mange "garden lovers" fra inn- og utland har hørt om den eksotiske hagen i Molde, og dukker opp på egen hånd. De vil vite hvordan Anne Lise Solli har klart å få alle disse eksotiske plantene til å overleve den norske vinteren. Hemmeligheten ligger i at Anne Lise har satt seg inn i hva hver enkelt plante kan tåle. Hvis hun frykter at vinteren blir for tøff, henter hun inn de mest sårbare plantene og gir dem husrom i kjelleren. Slik overlever mange av de eksotiske plantene, og står like vakre og fargerike hver eneste vår.

Tyske venner
Anne Lise og Ragnar Sollis tyske venner reiser rundt i Norge hver sommer. De er på jakt etter planter så vel på fjellet som hos gode hagevenner i nord og sør. De sier at mange blomster blir både høyere, frodigere og flottere her nord enn i deres hage i Berlin. De mener forklaringen er de lange, lyse nettene og et fuktigere klima. De største og flotteste blå valmuesøstrene har de blant annet funnet i Tromsø.

Anne Lise har utvekslet mange planter med Gisella og Jürg Stehlmacher fra Berlin gjennom årenes løp. I mai dro hun og ektemannen Ragnar Solli til Tysklands hovedstad. Der fant hun igjen mange av sine egne planter. Det ble et lite eventyr å se hvordan de hadde tilpasset
seg – i et helt annet jordsmonn og klima gjennom mange år i en bakgård i hjertet av Europa.

Med ett ble opplevelsen av at det blomstrer over landegrensene enda mer virkelig.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Ann Eli Nøsen , tlf: 91 87 41 31
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Kontaktperson:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no