Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. november 2001 kl 22.00 Lofotens Røde

Vår tids Askeladden

. Johannes Røde er en mann som får til det meste. (Foto: Bjørn Erik Sandbakk, NRK Troms)
. Johannes Røde er en mann som får til det meste. (Foto: Bjørn Erik Sandbakk, NRK Troms)
Lofotens Røde kan minne om Askeladden. Alltid på leting, alltid interessert, alltid skapende. Johannes Røde er døpenavnet, født i Finnmark og tvangsevakuert under krigen. På Ramberg i Lofoten bruker han sitt heftige engasjement, ofte i kamp, for å bevare kystens historie og tradisjon. Dessuten er han kunstner.

Da Johs Røde i sommer inviterte hele Lofoten til konsert og åpning av utstilling i sitt eget galleri, Galleri Avkroken, solgte han egne produkter for en kvart million kroner! Fjernsynsprogrammet ”Lofotens Røde” følger ham de siste dagene før åpningen. Selv underholdt han flere hundre gjester, for Johs er nemlig også komponist, og har satt melodi til mange dikt skrevet av den nordnorske forfatteren Helge Stangnes.

Torskehode og rekved
Johs Røde er en mann som kan ta pusten fra de fleste. – Jeg har ingen elefanter og kameler i mitt repertoar, sier han.

Nei, han tar utgangspunkt i det lokale i sin kunst. Det kan være et torskehode eller et stykke rekved. Men helst arbeider han med stål og metall. Det har blitt skulpturer og bilder som etter hvert er innkjøpt både av private og som utsmykking av kirker, banker, rådhus og skoler over hele landet.

På egen hånd har han restaurert en Nordlandsbåt fra 1936, en sjark fra 1959 og ei mer enn 100 år gammel rorbu. Dessuten har han vært en sterk forkjemper for bevaring av de gamle naustene på Ramberg. Friis-gården, en 250 år gammel fiskerbonde-gård som var i forfall, ble også berget og framstår i dag som et stashus, takket være Johs Røde sitt sterke engasjement og tro på betydningen av at lokalhistorien tas vare på.

Poltisk kamp
Da NATO hadde flåteøvelser i Vestfjorden på slutten av 1980-årene var Johs Røde blant de som protesterte kraftig. Å ha atomdrevne hangarskip i Lofot-bassenget, som han kaller verdens største barselstue, kunne ikke godtas. Det ble en politisk kamp, som endte med seier. I disse dager er han også aktiv i en ny kamp. Nå dreier det seg om utslippene fra det britiske atomanlegget i Sellafield.

Johs Røde er født i Langfjorden i Alta og måtte forlate hjemplassen under krigen da tyskerne brant ned bebyggelsen i Finnmark og Nord-Troms. I hans egen historie finner vi også årsaken til hans sterke engasjement for bevaring av historie og tradisjon. Hans egne røtter ble klippet over. Da han flyttet til Lofoten fant han en levende kystkultur med ei sterk historisk forankring.

NRK Program Riks
Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bård Gudmund Hansen, NRK Troms
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1. Johannes Røde er en mann som får til det meste. (Foto: Bjørn Erik Sandbakk, NRK Troms)
2. Johannes Røde kommer egentlig fra Finnmark, men har funnet sin plass i Lofoten. (Foto: Bjørn Erik Sandbakk, NRK Troms)