Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. desember 2000 kl 20.10 I hodet på et dyr: Har de et følelsesliv?

I hodet på et dyr: Har de et følelsesliv


NRK2 fredag 22. desember kl 20.10
I hodet på et dyr (2:3) Har de et følelsesliv?

Sorg og glede i dyreriket

Begrepet \"en kald fisk\" kan være helt misvisende. I alle fall hevder George Losey ved universitetet på Hawaii at fisk er svært følsomme skapninger. En hund som logrer med halen, viser sin glede. Eller er det bare noe vi mennesker tror? Dyrs følelsesliv - eller mangel på sådan - er temaet i dette andre programmet i serien \"I hodet på et dyr\".

Føler en gullfisk seg innestengt og trist i sin glassbolle? Det synes naturlig å anta at dyr har følelser; at en logrende hund er lykkelig og at en sjimpanse som er innestengt i et bur er ulykkelig. På tross av at vi får stadig flere bevis for at også dyr har følelser, hevder fremdeles mange forskere at dette er ren sentimentalitet. - Det er en feilslutning å anta at dyr er akkurat som oss, sier Marian Dawkins ved universitetet i Oxford. Jane Goodall, som har studert sjimpanser, er derimot overbevist om at dyr har følelser.

Lystsenter
Dyr har et lystsenter i hjernen. Når denne delen av hjernen stimuleres med elektrisk strøm, skapes en lystfølelse. Rotter som har fått denne behandlingen har gitt avkall på mat og drikke for å en ny omgang. Hos mennesker sies det at ved å stimulere lystsenteret oppnås en følelse som minner om orgasme. Også sauer er lystsøkende vesener. Det samme gjelder fisken som svømmer i havet. Og for å holde oss til det våte element, så kan delfiner surfe på bølgene av ren fornøyelse.

Sorgreaksjon
Men dyr kan også føle sorg. Keiko fra \"Slipp Willy fri\"-filmene har tilbrakt en stor del av livet alene i en liten tank. - Muligheten for at et dyr kan bli påført lidelser, gir saken en ekstra moralsk dimensjon, sier Marian Dawkins. Men hun understreker samtidig at problemet med denne type forskning er å framskaffe holdbare bevis på at dyr kan oppleve sorg.

Robert Sapolsky ved Stanford University har gjennom sin forskning vist at bavianer kan få de samme stressrelaterte sykdommene som oss mennesker. At kjæledyr kan lide av emosjonelle traumer, er sannsynlig. Separasjonsangst og adferdsforstyrrelser er blant problemene som dyrepsykologen Nicolas Dodman må behandle.

Men kan vi snakke om forelskelse i dyreriket? Eller sjalusi? Papegøyen Nelson vil i alle fall ikke uten kamp gå med på at hans eierinne Christine neglisjerer ham til fordel for kjæresten Paul!

Om serien
Har dyr følelser? Drømmer de? Sørger de over sine døde? Den britiske serien \"I hodet på et dyr\", kommentert av skuespilleren Rupert Graves, utfordrer den gjengse oppfatningen både av ville dyr og kjæledyr. Vi mennesker har alltid oppfattet oss selv som unike. Men vi får stadig flere bevis på at dyr også kan være kreative, logiske og ha følelser.

Serien prøver å gi svar på tre viktige spørsmål som har fascinert menneskeheten siden tidenes morgen. Kan dyr tenke? Har de et følelsesliv? Har dyr et bevisshetsliv?

\"I hodet på et dyr\" tar oss med på en intellektuell og følelsesmessig berg- og dalbane i dyrenes verden. Bli forbløffet over viktige nyoppdagelser når det gjelder dyrs adferd. Og la deg forundre over våre medskapninger når de viser seg fra sin mest intelligente, morsomme eller mest tragiske side.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 16.7.00

Britisk naturserie (1998)
Originaltittel: Animal Minds
Produsert av Green Umbrella for BBC og NRK
Produsent for serien: Paul Reddish
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Keiko fra \"Sett Willy fri\"- filmene - var han lykkelig som \"filmstjerne\"? (Foto: Lizzie Green)
2. Bavianer kan få stressrelaterte sykdommer, akkurat som oss mennesker, viser nyere forskning. (Foto: Andrew Murray)
3. En elefant med nyeste skudd på familietreet, fotografert i Kenya. (Foto: Andrew Murray)