Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. januar 2004 kl 19.55 Walkabout

Nils og Ronny på nye eventyr

Nils og Ronny er korrekt antrukket før en reise gjennom USAs sørstater. (Foto: Nils og Ronny).
Nils og Ronny er korrekt antrukket før en reise gjennom USAs sørstater. (Foto: Nils og Ronny).
"Walkabout" er endelig tilbake. Denne gangen har Nils og Ronny blant annet besøkt sørstatene i USA, drevet en dykkerinstruktør til van(n)vidd på Filippinene og vært en tur i Ungarn. De kaller programserien "en roadmovie fra resten av verden", og lover en underholdningsdokumentar litt utenfor allfarvei.

I første program, "Nils & Ronny Behind Bars", går turen til Louisiana, "deep south" i USA. Her ligger Louisiana State Penitentiary, et av USAs største og best bevoktede fengsler. Stedet er bedre kjent som "Angola", etter alle slavene som kom hit fra Afrika på 1800-tallet. "Angola" har noen av USAs farligste fanger, og 60% av fangene er dømt for drap. Mange har livstidsdommer, mens noen sitter på "death row". Fengselet er et eget lite samfunn med over 5000 innsatte og ansatte.

Radio og rodeo
"Angola" var lenge plaget av uro, vold og opptøyer. Innsatte mishandlet og drepte hverandre, og stedet hadde et særdeles dårlig rykte. Fra 1970-tallet og fremover skjedde det store endringer: "Angola" etablerte en trosbasert utdannelse, og 2000 innsatte har siden erklært seg som personlig kristne. Fengselsdirektør Burl Cain forteller Nils og Ronny om hvordan han har fått i stand en egen radio, fått anlagt en park der innsatte kan ha private møter med besøkende, bygget en golfbane og en rekke andre velferdstiltak. Cain ble personlig engasjert i de innsatte da han hadde utført sin første henretttelse og han innså hvilken makt og muligheter han hadde.

Men ingenting overgår rodeo. "The Angola Prison Rodeo" er elsket av de innsatte, sagnomsust i sørstatene og berømt over hele verden. Nils og Ronny blir skrekkslagne tilskuere til arrangementet som foregår hver søndag i oktober, og tiltrekker seg tilskuere langveisfra. Konkurransen er alt annet enn ufarlig. Det konkurreres i melking av ville kuer, klassisk rodeo, "inmate poker" og brytekamp med kalver, samt "guts and glory". I sistnevnte konkurranse er det om å gjøre å få tak i en liten brikke som er festet mellom hornene på oksen. Det sier seg selv at dette kan gå galt. Likevel er rodeo det årlige høydepunktet for fanger som ellers ikke har mange lyspunkter i livet sitt. De risikerer liv og helse for å bevise for omverden at også de kan lykkes.

Nils og Ronny gir et underholdende og varmt portrett av "Angola" og fengselsdirektør Cain, en utradisjonell fengselsdirektør som har forstått at gjensidig respekt er nøkkelen til trivsel, også innenfor fengselsmurene.

Reiseprogram. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK.
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 92 01 55 79LENKER
  • Hjemmeside