Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. august 2007 kl 21.55 Fakta på lørdag: Gammel bak rattet

Gamle sjåfører skrangler mer

BBC-dokumentaren gir et både morsomt og gripende innblikk i forholdet mellom bil og menneske hos noen av Storbritannias eldste sjåfører. (Foto: BBC)
BBC-dokumentaren gir et både morsomt og gripende innblikk i forholdet mellom bil og menneske hos noen av Storbritannias eldste sjåfører. (Foto: BBC)
Hele 1,5 millioner av Storbritannias bilførere er over 75 år, og i kveldens program vil vi følge flere av dem ut på veiene. BBC har også tatt for seg noen av de 30 000 aktive sjåførene i årsklassen 91 år.

BBC-dokumentaren gir et både morsomt og gripende innblikk i forholdet mellom bil og menneske hos noen av Storbritannias eldste sjåfører, samt forteller en del avslørende ting om deres ferdigheter bak rattet.

Trafikal nostalgi
Vi følger den gamle damen som skal på sin siste kjøretur med bilen hun har hatt i over 30 år.
Likeså den tilårskomne mannen som skal opp til sin aller første førerprøve i livet.

Farlige humper i veien
Den gamle innstillingen om at det er en menneskerett å ha førerkort, viser seg å være farlig. Spesielt blant eldre bilførere er idéen om at de er overlegne sjåfører fordi de har så lang erfaring ganske utbredt.

Gamle bilførere med snikende demens kan være en ekstremt vanskelig gruppe å hanskes med, om ikke familiemedlemmer eller legen tar affære.

Forskning viser at fra 85-årsalderen har en tredel en eller annen form for demens, og 60 prosent lider av en eller annen form for kronisk sykdom som diabetes eller åreforkalkning.

Likevel kjører mange av dem bil, inkludert flere som har hatt slag, og de beholder førerkortet trass i en helsetilstand som kan være betenkelig.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Oldest Drivers in Britain
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no