Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. mars 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Brahms' tyske rekviem

Brahms sjelemesse i påsken

Brahms’ tyske rekviem får du i påsken på
Brahms’ tyske rekviem får du i påsken på "Hovedscenen". (Foto: Cmajor Entertainment)
Johannes Brahms’ sjelemesse "Ein Deutsches Requiem" gjorde et veldig inntrykk den første gang ble oppført under langfredagsgudstjenesten i Bremen i 1868. Den er intim, upretensiøs og følger ikke standardteksten for en sjelemesse. I kveld får vi den servert av München Philharmoniker under ledelse av Christian Thielemann.

Brahms baserte denne bevegende kirkemusikken på skriftsteder han selv hadde valgt ut, og han gjorde det uvanlige valg å la den bli framført på tysk.

Brahms er heller ikke noen standard romantiker. For Ein Deutches Requiem er ydmykt, det er hverdagsenkelt i tonesettingen, omtrent som hos Händel, men med finesser og kontrapunkt som hos Bach. Likevel er dette Brahms helt og holdent. Med en ikke-religiøs, menneskelig visjon, nesten stoisk.

Schumann, Clara og moren
Verket skriver seg fra tiden etter vennen og kollegaen Schumanns tragiske innleggelse og bortgang. I denne tiden bodde Brahms sammen med Clara Schumann (vennens kone), og han sluttførte sjelemessen like etter sin egen mors død.

Ein Deutsches Rekviem regnes som et av de mest betydelige verk innen kirkemusikken, og med sjelemessen rykket Brahms fram i første rekke blant tyske komponister.

Tysk musikkprogram (2007)
Originaltittel: Johannes Brahms: A German Requiem
Produsert av: Cmajor Entertainment
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no