Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. august 2003 kl 20.10 Profil: Profil: John Le Carré

Møte med spionen og forfatteren

David Cornwell, alias John Le Carré, forteller om sitt liv som spion og forfatter (Foto: BBC 2000)
David Cornwell, alias John Le Carré, forteller om sitt liv som spion og forfatter (Foto: BBC 2000)
I et eksklusivt intervju med Nigel Williams fra BBC forteller David Cornwell (alias John Le Carré) for første gang om sine erfaringer som hemmelig agent og om den eventyrlige suksessen han har opplevd som forfatter av romaner fra dette miljøet. Vi møter også kjente hemmelige agenter som forteller om sin beundring for Le Carrés forfatterskap, og hans eksakte blanding av virkelighet og fantasi.

I intervjuet gir Le Carré et fascinerende innblikk i det å ha to identiteter, både som hemmelig agent og spionromanforfatter. Han forteller om sin barndom, og om hvordan det virket inn på ham da moren forsvant og faren ble satt i fengsel for bedrageri. Dette gjorde unge Le Carré til et både hemmelighetsfullt og mistenksomt barn. Senere flyktet han fra det strengt religiøse Sherbourne School til Berne University, hvor han studerte i årene 1948-49.

Det var her, i Berne, at Le Carré for første gang ble vervet av den britiske etterretningstjenesten. En kombinasjon av disse turbulente livserfaringene inspirerte David Cornwell til å skrive sin første spionroman i 1961, "Call For The Dead", oversatt til norsk ("Telefon til avdøde") i 1965. Her ble leserne presentert for George Smiley, en kunnskapsrik, ruvende lederskikkelse, i motsetning til den djevelsk glatte kvinnehateren som var helten i tidligere spionromaner. Etter suksessen med romanen "The Spy Who Came in From the Cold", forlot han utenrikstjenesten i 1964.

Programmet tar også opp spionens betydning i samfunnet, særlig i den politiske avgrunnen som den kalde krigen representerte. Vi møter nøkkelfigurer som Marcus Wolf, leder for Stasi, og Lugamov, sjef for KGB i 1960-årene.

Britisk produksjon, BBC
Originaltittel: "John Le Carré – The Secret Centre"
Intervjuer Nigel Williams
Regi: Randall Wright,
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsavdelingen, Gunilla Gaarder tlf: 23 04 93 64