Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. juni 2002 kl 19.55 Ekstreme jegere

Se opp for flokk-jegere!

Afrikansk villhund, et av flokkdyrene vi opplever i serien
Afrikansk villhund, et av flokkdyrene vi opplever i serien "Ekstreme jegere". (Foto: Tony Heald, BBC)
Pirajaen, coyoten, ulven, løven, præriehauken eller villhunden – hvilke er de farligste flokkjegerne? Steve Leonard gir deg svaret i naturserien ”Ekstreme jegere”.

Et stykke oppover Amazonas-floden finner Steve Leonard det han leter etter: Store stimer med piraja. Disse livsfarlige, kjøttetende ferskvannsfiskene samler seg i flokker på opptil 20 000 individer og fjerner alt kjøtt på et dyr i løpet av noen minutter. Men jakter de egentlig i flokk?

Coyote og gråbein
Coyoten (prærieulven) er blitt villa-forstedenes skrekk i USA. De spiser folks kjæledyr og har hi i folks hager. I Hollywood følger Steve Leonard etter urbaniserte eksemplarer, og han snakker med en dame som fikk sin hund revet ut av hendene på seg av to coyoter. Det bærer også ut på ulvejakt, vel å merke etter individer som skal radiomerkes. Forskere har observert ulveflokker legge så store dyr som bison i bakken, men ulven har en dårlig jaktstatistikk. Bare i ett av ti forsøk lykkes de.

Løver og telepati
Det kan synes som om hunnløvene bruker telepati i sitt teamwork under jakten. Ligger det en veloverveid taktikk bak, eller er det hele bare tilsynelatende? I snitt lykkes løver å felle byttet i hvert tredje forsøk, noe som er meget respektabelt.

Hauk og hund
I Arizona-ørkenen kommer Steve Leonard over en flokk hauker. De har en hare i kikkerten og vi følger flokkens strategiske spill for å lokke den i fella. De lykkes nesten alltid.

Den afrikanske villhunden er en helt forbløffende flokkjeger. Den kan felle et dyr som er ti ganger større enn den selv. Steve Leonard legger ut på en løpetur med en flokk afrikanske villhunder, og han oppdager fort at alle dyr stikker av i mils omkrets. Disse kjælne villhundene viser seg å være noen formidable drapsmaskiner når de opptrer i flokk…

Mer om serien
”Ekstreme jegere” er en naturserie uten mellomlegg, uten neglelakk på klørne. Steve Leonard, kjent fra ”Veterinærene i praksis” krysser klinge med noen av skaperverkets dødeligste arter: de raskeste, de sterkeste, de giftigste, de mest strategiske, de med det farligste forsvarsvåpnet – og til sist menneskeeterne. Han oppsøker verdens største haukefugl (harpy) som veier ni kilo, jordens giftigste slange (taipan), den to meter høye strutsefuglen med sine 12 cm lange dødelige klør (kasuar), den kanadiske bjørnen (grizzly), dødsbien og flokkjegeren ulven. Steve Leonard blir jaget av en gepard, svømmer sammen med både pirajaer og en stor hvithai, blir stukket av dødsbier og bites stygt av en hare!

Innkjøpt dokumentarserie i seks deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: Ultimate Killers
Programleder: Steve Leonard (Veterinærene i praksis)
Produksjon: BBC/Discovery
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Afrikansk villhund, et av flokkdyrene vi opplever i serien ”Ekstreme jegere”. (Foto: Tony Heald, BBC)
2 Coyote (prærieulv) er blitt villa-forstedenes skrekk i USA. (Foto: Lawrence Michael, BBC)