Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. april 2003 kl 20.10 Ferie langs ondskapens akse

Postkort til Bush fra Nord-Korea

Ingen grunn å smile til det skjulte kamera, iallfall ikke i Nord-Korea som antakelig er verdens mest isolerte land, konstaterer BBC-reporter Ben Anderson.

Ben Anderson reiser ufortrødent videre med sitt skjulte kamera i det som president Bush har gitt den famøse benevnelsen "ondskapens akse": Irak, Iran, Syria, Libya, Cuba og Nord-Korea.

Kim Jong II som Kim II Sung
Ben Anderson får oppleve personkultusen som omgir statslederen Kim Jong II, en erfaring han ikke riktig vet om han skal le eller gråte av. Samtidig finner han at nøden gjentar seg i et Nord-Korea hvor menneskebarn er nødt til å dø i hopetall av mangel på mat – enda en gang. Antall mennesker som hittil er døde av underernæring, anslås til 300 000 000.

Amerika-hat
Anderson erfarer at i dette landet hvor folk fra barnsben av lærer å hate USA, har Amerika-hatet nå antatt ubeskrivelige dimensjoner.

Og selvsagt, er man del av den knøttlille kontingenten med turister som årlig får lov å besøke Nord-Korea, slipper man ikke unna at hotellrommet er overvåket, krigsmuseene med sine relikvier fra Koreakrigen på 1950-tallet, besøket til den mønstergyldige kollektivfarmen, den hodestups høfligheten, den totale mangelen på ironi og distanse til den øredøvende propagandaen, eller besøket til vaktposten langs grensen til Sør-Korea. Alt sammen i et land hvor folk ennå lever i uvitenhet om at broderfolket i sør var med å arrangere VM i fotball.

Intelligent fjernsyn
I engelske aviser får Ben Anderson alternative reiseserie gode omtaler. Karakteristikker som "intelligent fjernsyn" og "tankevekkende tv" går igjen.

Neste uke avslutter Ben Anderson serien med et besøk til Cuba. At sukker- og sigarøya i Karibien skulle være en trussel mot verdensfreden, finner programlederen å være det svakeste leddet i Bushs påstander om en ondskapens akse.

Innkjøpt engelsk dokumentar
Originaltittel: Holidays in the Axis of Evil
Regi: Ben Anderson
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57