Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. mars 2010 kl 22.30 Bokprogrammet: Et møte med Siri Hustvedt

Hva skriver hun nå?

Den amerikanske forfatteren Siri Hustvedt , har fått Bokprogrammets Hans Olav Brenner på besøk. (Foto: NRK)
Den amerikanske forfatteren Siri Hustvedt , har fått Bokprogrammets Hans Olav Brenner på besøk. (Foto: NRK)
- Jo eldre jeg blir, jo mer opptatt blir jeg av mine norske røtter, sier den amerikanske forfatteren Siri Hustvedt på klingende bergensk.

Når Bokprogrammet møter henne i New York, snakker hun blant annet om sitt forhold til det norske språket og om foreldrene: En mor fra Mandal og en norskættet far som var professor i skandinavisk litteratur ved St. Olaf’s college i Minnesota.

Siri Hustvedt vokste opp i det norsk-amerikanske miljøet, og tilbrakte et år som utvekslingsstudent i Bergen før hun flyttet til New York. Her tok hun en doktorgrad i litteratur, her møtte hun sin ektemann, forfatteren Paul Auster, og her begynte hun å skrive.

Det er først og fremst hennes fire romaner, "Med bind for øynene", "Lily Dahls fortryllelse", "Det jeg elsket" og "Når du ser meg", som har sikret Hustvedt internasjonal suksess og en sentral posisjon blant moderne amerikanske forfattere.

Siri Hustvedts romaner har mange fellestrekk med forfatterens egen livshistorie, ikke minst i boken "Når du ser meg" der hun gjengir sin egen fars dagboksnotater.

Siden barndommen har hun vært plaget av kraftige migreneanfall, og etter farens død har hun opplevd uforklarlige og voldsomme skjelvetokter. I sin nyeste bok ønsker hun ikke bare å utforske menneskesinnet, men også hjernens mysterier. "The Shaking woman" (som ennå ikke har fått noen norsk tittel), med undertittel "En historie om mine nerver", er en blanding av selvbiografi og vitenskapelig undersøkelse der Hustvedt leter etter historiene bak sine fysiske symptomer.

- Jeg tror historiefortelling kan ha en legende effekt, sier Siri Hustvedt til Bokprogrammet.

Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg, bjorn.hulleberg@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice