Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. april 2004 kl 19.55 Institusjonen

Flyttekaos

Avdelingsleder Eva har sin fulle hyre med å få selve flyttingen til å forløpe mest mulig smertefritt. (Foto: Indie Film)
Avdelingsleder Eva har sin fulle hyre med å få selve flyttingen til å forløpe mest mulig smertefritt. (Foto: Indie Film)
Flyttedagen er endelig her. Til tross for mange og lange forberedelser blir det hele ganske uoversiktlig – både for pleiere og brukere. I bofellesskapet lever de helt uanfektet av hva som foregår. I stedet arrangerer de juleverksted.

Merkelig nok er det nye sykehjemmet på Gjestad mindre enn det gamle, enda det gamle ofte slet med overbelegg. Det er derfor ikke så overraskende at det ikke er plass til alle. Dessverre er det også mangel på pleiere, og kriseløsningen har vært å leie inn ekstrahjelp fra svenske og danske vikarbyråer. Det går ikke helt smertefritt.

Hvem gjør hva, og hvordan
Vikarene fra Danmark og Sverige har kommet på meget kort varsel, og de vet lite om hva de skal gjøre, de forskjellige pasientenes behov og hvordan avdelingen skal drives. Tiden har vært så knapp at de ikke engang har fått et sted å bo. Avdelingsleder Eva forsøker så godt hun kan å veilede dem, men selv for henne er det ikke lett å holde oversikten. Det hersker et mildt kaos.

Midt i det hele står pasientene. Inger og Astrid har bodd midlertidig på rehabiliteringsavdelingen, men nå skal de over på det nye sykehjemmet. Slagrammende Olle assisterer dem, og han lover å komme jevnlig på besøk. Han skjønner at det er godt å ha noen man kjenner når man skal forsøke å gjøre seg kjent med nye mennesker og nytt miljø.

Juleverksted
Forholdene i bofellesskapet står i sterk kontrast til kaoset på sykehjemmet. I bofellesskapet fortsetter forberedelsene til jul, og nå arrangeres det juleverksted. Det skal lages pynt og bakes pepperkaker, noe som later til å være et populært tilbud. Enkelte synes at pepperkakedeigen er like god rå som stekt...

m serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)