Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. desember 2000 kl 23.45 Nattkino: Mister Hollands opus - livets symfoni

Nattkino: Mister Hollands opus - livets


NRK1 lørdag 16. desember kl 23.45
Nattkino: Mr. Hollands opus - livets symfoni

Den musikkfrelste læreren

Richard Dreyfuss ble Oscar- nominert for sin hovedrolle i kveldens spillefilm om Glenn Holland som drømmer om et gjennombrudd som komponist. For å få endene til å møtes tvinges han til å ta seg jobb som lærer. Og faktisk oppdager han etter hvert at det er der hans livskall ligger.

Handlingen i \"Mr. Hollands opus - livets symfoni\" tar til i 1964 og strekker seg over tretti år. Den unge Glenn Holland er fullstendig oppslukt av kjærligheten til musikken, og drømmer om å komponere et opus som for alltid skal få ham innskrevet i musikkhistorien. Men regningene må betales, så han ser seg nødt til å ta et vikariat som musikklærer mens han venter på det store gjennombruddet.

Elevene er minst like umotiverte som Glenn Holland selv. Men til sin egen store overraskelse finner han etter hvert gnisten i jobben, og går helt opp i oppgaven med å bringe elevene inn i musikkens vidunderlige verden. Rock, beat, pop og jazz kommer inn på timeplanen. Og elevene lar seg snart omvende av den ukonvensjonelle læreren og hans glødende kjærlighet til musikken.

Slik blir Glenn Holland skolens mest avholdte lærer gjennom tre tiår. Sakte men sikkert forstår han at hans livsverk, hans opus, ligger i virket som lærer og det han har brakt videre til sine elever, ikke i den store symfonien han drømte om å komponere.

En hyllest til lærerne
Ifølge manusforfatteren Patrick Sheane Duncan er \"Mr. Hollands opus - livets symfoni\" inspirert av de lærerne som satte varige spor i hans eget liv. På samme måte som \"Dagen er din\" (Dead Poet\'s Society) er filmen en hyllest til lærere som har en genuin kjærlighet til stoffet de lærer fra seg, og til elevene.

Dette er også en historie om musikkens gleder, og filmen er spekket med musikk av blant andre John Lennon, Stevie Wonder og Ray Charles.

NRK1 lørdag kl 23.20
Tidligere sendt NRK2 24.4.00

Amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Mr. Holland\'s Opus
Regi: Stephen Herek
I rollene bl.a. Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas og Olympia Dukakis
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilder (2 motiver)
Glenn Holland (Richard Dreyfuss) drømmer om å slå gjennom som komponist. I stedet blir han en avholdt musikklærer gjennom tretti år.