Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. april 2004 kl 20.35 I gamle spor: Etter birkebeinerne

På sporet etter birkebeinerne

Dag Lindebjerg med
Dag Lindebjerg med "vesleprinsen", tre år gamle Åse Helgeland Pedersen, og birkebeiner nummer to, NRKs Nikolai Rindedal (Foto: NRK)
Ved juletider i 1205 dro to birkebeinere fra Lillehammer mot Trondheim med vesleprinsen Håkon Håkonsson. Hvor de gikk vet ingen, men i dette programmet går Dag Lindebjerg fra Østerdalen tilbake til Lillehammer langs den ruten som trolig ble brukt.

Håkon Håkonsson ble født på Folkisberg i Østfold et par uker etter farens død. Kongesønnen ble etterstrebet av baglerne, og like før jul i 1205 flyktet noen birkebeinere med barnet for å føre det til høvdingen sin, kong Inge i Nidaros. Julaften kom de til Hamar, og fortsatte til en liten gård ved Lillehammer, hvor de holdt seg skjult i julen.

Som veiviser på den tre dager lange turen har Lindebjerg skiløperen og fjellentusiasten Bjørn Winquist fra Lillehammer. På deler av turen har han også følge av flere av våre mest kjente skiløpere som har lagt ned uendelig mange treningstimer i disse fjellene: Erling Jevne, Ole Ellefsæter, Oddmund Jensen og Håkon Brusveen.

På veien er de innom flere av stølene, steinbuene og hyttene i området, før turen avsluttes langs vår tids spor etter birkebeinerne – Birkebeineren skistadion.

En av stølene de er innom er Bøsetra. Her på Erling Jevnes støl blir det en skiløperkveld av de veldig sjeldne. Historiene er utallige når disse fjelletes toppidrettsfolk møtes der de trives best: i sin egen fjellnatur.

Om serien
Dag Lindebjerg er programleder for i "I gamle spor", og sammen med venner og kjentfolk tar han turen over gamle fjelloverganger, som ofte har en historie å fortelle.

Programmet sendes på NRK1 seks søndager framover og er produsert av Programs riks, Hordaland.

Egenprodusert naturdokumentar av Program riks, Bergen
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 1522 78
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83