Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. november 2002 kl 20.30 Tore på sporet

Slektstur til Martinique

I kveld drar 14 år gamle Emma Mathisen og hennes mamma Nadja Gro til øya Martinique i det Karibiske hav for å møte Emmas farmor og farfar, og for å besøke sin pappas grav. (Foto: NRK)
I kveld drar 14 år gamle Emma Mathisen og hennes mamma Nadja Gro til øya Martinique i det Karibiske hav for å møte Emmas farmor og farfar, og for å besøke sin pappas grav. (Foto: NRK)
I kveld får du møte mennesker fra to øyer i ”Tore på sporet”. 14 år gamle Emma Mathisen fra Sarpsborg reiser til Martinique i Karibien for å møte sin fars familie for første gang, og for endelig å få ta et skikkelig farvel med sin avdøde pappa. Astrid Bragstad derimot ønsker av hele sitt hjerte å reise nordover til Island.

Emma Mathisen fra Sarpsborg har aldri møtt sine besteforeldre som bor på øya Martinique i det karibiske hav. Emmas mamma møtte en gutt fra Martinique under et opphold i Paris. Resultatet ble lille Emma, født i 1989. Bare fire år senere blir Emmas pappa hardt skadet i en trafikkulykke, og døde senere av skadene han pådro seg.

Å takle sorgen etter tapet av faren har vært vanskelig for Emma. Nå håper mamma Nadja Gro at møtet med familien på Martinique og et besøk på pappas grav kan få de siste bitene på plass i Emmas puslespill.

Feriebarnet fra Island
I januar 1973 hadde vulkanen Helgafjell på øya Vestmannaeyar på Island sitt første utbrudd på fem tusen år. En hel by ble begravd i lava og aske, men heldigvis ble alle de vel fem tusen innbyggerne evakuert i tide. Sommeren dette året ble det ordnet slik at nesten ett tusen barn fra øya fikk komme til familier i Norge på ferie.

En av dem som tok imot et islandsk feriebarn, var Astrid Bragstad fra Geilo. I alle år siden har hun holdt kontakt med Svanhildur som jenta het. Men de har ikke sett hverandre siden.


Vi får også et muntert møte med en brud som opplevde alle gifteferdiges mareritt, nemlig å komme for seint i sitt eget bryllup. Og Åge Aleksandersen stiller som vanlig med en nyskrevet sang.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Tore Strømøy
Prosjektleder: Henning Skjæret
Pressekontakt: Erik Bull , tlf 73 88 16 61