Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. september 2003 kl 20.05 Bokbadet: Tore Renberg

Om å være ung i 1990

Anne Grosvold har møtt forfatteren Tore Renberg i høstens første program fra Rockefeller i Oslo (Foto: Arash A. Nejad/Scanpix)
Anne Grosvold har møtt forfatteren Tore Renberg i høstens første program fra Rockefeller i Oslo (Foto: Arash A. Nejad/Scanpix)
Bokbadet på Rockefeller i Oslo er stadig like populært, og Anne Grosvold er NRKs bademester på femte året. Hennes første gjest denne sesongen er Tore Renberg som har skrevet romanen "Mannen som elsket Yngve".

"Mannen som elsket Yngve" handler om Jarle Klepp. I januar 1990 går han i andre gym på Kongsgård skole i Stavanger. På brystet har han en button hvor det står "ikke mobb kameraten min", og noen ganger har han et Palestina-skjerf rundt halsen. Han er mot EF og for miljøvern.

Han hater listemusikk, kommersialisme og kapitalisme, og synes de fleste av sine jevnaldrende er å regne som konservative og uvitende idioter. Rundt ham er det gamle Europa i ferd med å forandre seg til det ugjenkjennelige, men selv er han mer opptatt av fremtiden enn av fortiden. Han er også oppslukt av kjæresten sin, Kathrine, han beundrer den radikale vennen Helge og han spiller i Mathias Rust Band. Han har et varmt og nært forhold til moren sin, og han er forelsket i Yngve.

Den bråmodne, politisk bevisste Jarle er en ung mann av mange prinsipper, men intet prinsipp er så stort at det står i veien for at han skal få spille tennis med Yngve. Han svikter Helge og bandet, han lyver for kjæresten og han svikter moren som har en vanskelig tid. Og til slutt svikter han Yngve også.

Åttitallet er et utskjelt år, men det er nittitallet som er skampletten i forrige århundre, ifølge Tore Renberg. Ellers er han lei for at leserne tror han er en alvorstynget mørkemann. I en periode på nittitallet innrømmer han at han kanskje ville fremstå sånn. – Men egentlig er jeg bare en glad, liten spirrevipp, sier Tore Renberg.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83