Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. februar 2007 kl 19.55 Faktor: Olje- og energimisjonæren

Bygget oljenasjonen Norge

Lars Anders Myhre, olje- og energimisjonær: Lars Anders Myhre (i midten) på verdenskonferansen til energiorganisasjonen ICEM på Trinidad/Tobago i november 2006. (Foto: Odd Rune Kyllingstad, NRK)
Lars Anders Myhre, olje- og energimisjonær: Lars Anders Myhre (i midten) på verdenskonferansen til energiorganisasjonen ICEM på Trinidad/Tobago i november 2006. (Foto: Odd Rune Kyllingstad, NRK)
Fra leder for Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund i 25 år, til president for en internasjonal organisasjon for ansatte i energibransjen. I over en generasjon har Lars Anders Myhre satt sitt preg på oljenasjon Norge.

Med bredbremmet hatt, stokk og lang frakk kunne han stått modell for Nils Kjærs Vestlandsfanden. Men geologen og fagforeningskjempen Lars Anders Myhre passer dårlig inn i denne rammen.

I 1977 ble Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund (NOPEF) stiftet med Myhre som leder, et verv han hadde i 25 år. I tillegg til sitt norske engasjement sitter han i dag som president i ICEM, en internasjonal organisasjon for ansatte i energibransjen, med 6,5 millioner medlemmer.

Mange har i ettertid sagt at "uten Myhre, intet NOPEF" – og dermed kanskje et helt annerledes Norge. For den unge oljenasjonen kunne ha vært et lett bytte for verdens oljegiganter. Myhre så faren og startet tidlig sin kamp for å hindre at Nordsjøen ble en internasjonal lekegrind uten lover og regler. Det skaffet ham uvenner, men også respekt fra både norske og internasjonale aktører. Men å stå på barrikadene en hel generasjon har kostet.

Egenprodusert dokumentar, NRK Rogaland (2006)
Programansvarlig: Einar Haukaas
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no