Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. april 2011 kl 20.15 Lang dags ferd mot natt

Fra teater til tv


Sjelden har en teaterforestilling tatt hele Norge med storm, som det "Lang dags ferd mot natt" gjorde i fjor. 1. påskedag sender NRK1 stykket, ikke som en tv-overført forestilling, men nærmest som en selvstendig filmversjon.

Innspillingen tok en uke og ble gjort for tom sal i Riksteatrets lokaler i Nydalen. På den måten kunne kamera følge skuespillerne tett.

- Det skaper en større nærhet, vi er tettere på scenene enn vanlig. Det blir mye nærbilder, samtidig som vår versjon også har gode reaksjonsbilder av de andre skuespillerne, sier produsent Elisabeth Tangen når hun blir bedt om å sammenligne teaterversjonen med den som er laget for tv. - På denne måten får man en nærere opplevelse av alle karakterene.

Stjernespekket skuespillergalleri
I "Lang dags ferd mot natt" får vi oppleve et sterkt oppgjør mellom mor og far og to voksne sønner i familien Tyrone i løpet av en skjebnesvanger natt. Stykket er skrevet av Eugene O´Neill og regnes som den ypperste av de amerikanske klassikerne.

Liv Ullmann, Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Valheim Hagen og Viktoria Winge er med i oppsetningen der Stein Winge er regissør.

Over hele landet
Etter turnépremieren på Røros 6. september dro forestillingen til 50 steder over hele landet (samt gjestespill på Nationaltheatret i Oslo, Den Nationale Scene i Bergen og Dramaten i Stockholm).

- "Lang dags ferd mot natt" vil bli stående som et av høydepunktene i Riksteatrets historie, ja kanskje til og med i norsk teaterhistorie, sier teatersjef Ellen Horn. Nærmere 30 000 publikummere så forestillingen på turné.


Produsert av: NRK Drama
Med: Liv Ullmann, Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Valheim Hagen og Viktoria Winge.
Regi: Stein Winge
Produsent (for tv): Elisabeth Tangen.
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900