Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. desember 1998 kl 21.05 "A Dance Tribute to the Art of Football"

\"A Dance Tribute to the Art of Football


NRK1 onsdag 30. desember kl 21.05
\"A Dance tribute to the Art of football\"

Ballett i samarbeid med Brann
Forestillingen er skapt i samarbeid med fotballklubben Brann. Den er en ballett for fotballtilhengere. Vi møter spillerne under trening, i garderoben og i kamp. Koreografen Jo Strømgren er opptatt av spillets psykologi og bevegelsens estetikk.
- Den norske dansen er i stor utvikling, uttalte Norsk kulturråd, og ga Jo Strømgren 2,2 millioner kroner til nye prosjekter tidligere i høst. Koreografen har skapt populære forestillinger om nevroser, ordblindhet og nå fotball.
For forestillingen \"A Dance Tribute to the Art of Football\" fikk han Kritikerprisen. Nå er den Riksteatrets store suksess som spilles for fulle hus landet over.
Kunst og idrett
Hva har kunst med idrett å gjøre? For Jo Strømgren var det en selvfølge å forbinde de to idrettsgrenene fotball og dans. Alt han gjør bygger på eget liv og egne erfaringer.
Fotball og dans har vært de to viktigste fysiske opplevelsene gjennom oppveksten, begge deler sitter i kroppen. For Strømgren er det et mål å se det dypeste alvor i lys av humoren, eller det latterlige i de velkjente ritualene i sport, hverdagsliv og menneskelige relasjoner.
Kontakten med fotballklubben Brann gir signaler om verdi og ekthet og er et viktig korrektiv til videre arbeid.

- Setter spor etter seg
- Kunst som ikke blir sett har liten verdi, sier Strømgren.
Jo Strømgren er 28 år gammel og har utdannelse både som danser og koreograf ved Statens Balletthøgskole. Han har vært tre år i Nye Carte Blanche og hatt en rekke soloforestillinger.
Og han setter spor etter seg, både her hjemme og ved Rhinoperaen i Strasbourg og ved Pariskonservatoriet. En kjent koreograf fikk låne en videokassett av Fotballetten, og resultatet ble en ny oppsetning av \"Svanesjøen\" med innlagte bevegelser fra Jos egen ballett.
NRK1 onsdag kl 21.05

Bilder
Den ukonvensjonelle koreografen Jo Strømgren. (Foto: Bjørn Engvik)
Danseren Tony Ferraz (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Scoring! Fra v: Niklas Gundersen, Tony Ferraz og Kyrre Texnæs. Bak: Erik Rulin. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Egenprodusert ballettforestilling
Ved Berte Hilmo og Bjørn Engvik


Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83