Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: Statoils siste olje?

Canadisk oljeboom med konsekvenser

Sårene som ligger igjen i naturen etter utvinning av tjæresand, er av en ufattelig størrelsesorden. (Foto: White Pine Pictures)
Sårene som ligger igjen i naturen etter utvinning av tjæresand, er av en ufattelig størrelsesorden. (Foto: White Pine Pictures)
I Canadas villmark foregår det en kamp om enorme fortjenester på utvinning av olje fra tjæresand. Blant de involverte selskapene er StatoilHydro. En canadisk dokumentar viser hvordan norske industrialister er med på å konkurrere om de enorme oljeressursene.

Forekomstene av tjæresand i Canadas villmark ble lenge sett på som en ressurs av lav kvalitet. Oljen som ble utvunnet av dette, gikk for å være bånn i bøtta. Samtidig var den dyr å raffinere. Men med et oljetørst USA som nærmeste nabo og et Kina og India som skriker etter olje, har alt dette forandret dette seg.

Enorme profittmuligheter
I verdens tjæresandressurser ligger enorme profittmuligheter. Kritikerne hevder samtidig at her ligger også mulighetene for enorme miljøkatastrofer.

Det er i den canadiske delstaten Alberta det foregår. I Fort McMurray krysser lobbyister fra Washington, rørledningssveisere fra Newfoundland, kinesiske investorer og norske industrialister spor.

Gatene i Fort McMurray er ikke brolagt med gull, men bokstavelig talt med svart olje. Her snakker vi om verdens nest største oljeforekomster, som bare overgås av dem vi finner i Saudi-Arabia.

Programmet er sendt tidligere.

Canadisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Tar Sands
Produsert av: White Pine Pictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900