Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. juli 1999 kl 19.00 Gudene vet ...

Gudene vet ... (ttv)


NRK1 søndag 18. juli kl 19.00
Gudene vet...(1:6)

De evige spørsmål

I seks programmer skal vi møte representanter for de store verdensreligioner på NRK1, og troende av alle slag skal samtale om evig aktuelle spørsmål. Programleder er NRKs verdensreporter Tomm Kristiansen. Han har møtt flere av de mest eksotiske religioner i sine opprinnelige miljøer.
Tilber alle religioner den samme gud? Er det datostempling på religiøse sannheter? Hva slags interesse har religionene av krig? Er det mulig å være en overbevist troende og tolerant overfor andre samtidig? Er mennesket naturens generaler eller vaktmestere? Kan et samfunn holde moralen oppe uten en gud i baklomma? Programleder Tomm Kristiansen stiller mange og skarpe spørsmål i NRK1s flerreligiøse samtaleserie \"Gudene vet...\", som har premiere i kveld, og gjestene hans har overraskende svar i ermet.

Kommer til orde
I \"Gudene vet...\" kommer de til orde. I hvert program har Tomm Kristiansen invitert en utfordrer, som gir tre religionsforsvarere noe å tenke på.
I det første programmet er det forleggeren Andreas Skartveit som er utfordreren, og han møter presten Laila Riksaasen Dahl, kristen, muslimen Mohammad Bouras og baha\'i- representanten Britt Strandlie Thoresen. Spørsmålet er: Tilber alle religioner, når alt kommer til alt, den samme Gud? Og svarene, ja, de vil nok overraske noen og hver.

Egne tradisjoner
I det flerreligiøse Norge er de ulike religionene i ferd med å danne egne tradisjoner og finne norske måter å være på. Og mangfoldet øker. I tillegg til islam og jødedom har også religioner med orientalsk bakgrunn fått fotfeste blant oss, samt naturreligioner og alternative trosformer. I programserien \"Gudene vet...\" blir de behandlet med samme respekt og interesse, ikke som eksotiske innslag i dagens Norge.
De religiøse representantene betrakter hverandre ikke som konkurrenter og \"fiender\", snarere som interessante samtalepartnere. Og selv om de er seg bevisst forskjellene, så gir for eksempel mange muslimer uttrykk for at de har mer til felles med troende kristne enn med sekulære tvilere. I programserien \"Gudene vet...\" møtes de for å diskutere alt fra toleranse, hellig krig og felles moral til evige sannheter, skaperverket og spørsmålet om den samme gud.

Blant deltakerne finner vi jøder, kristne, muslimer, buddhister, baha\'iere, nyreligiøse og livssynshumanister. Og utfordrere er reflekterte mennesker som Håkon Harket, Arne Næss, Haftor Viestad, Nils Butenschön og Anita Apeltun Sæle. Spørsmålene er mange, og det er sannelig synspunktene også.

NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
Programleder Tomm Kristiansen, Britt Strand Thoresen, Laila Riksaasen Dahl, Andreas Skartveit og Mohammad Bouras.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst
Ved: Bjørg Honerud og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53