Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. januar 2001 kl 19.30 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)

NRK1 torsdag 11. januar kl 19.30
Schrödingers katt

Når kjemien stemmer i 2001

Hva vet vi egentlig om antioksidanter, forskjellen mellom havsalt og bordsalt og de små kodene som står under plastproduktene vi kjøper? Kjemiprofessor Leiv Sydnes ved Universitetet i Bergen vet mye om det, og han vil dele denne kunnskapen med oss i en ny kjemiserie som starter i Schrödingers katt i kveld.

Sydnes vil i løpet av serien sette søkelyset nettopp på kjemien rundt oss i hverdagen - fenomener vi vanligvis kanskje ikke tenker særlig over, men som har sin egen fascinerende historie. Serien vil blant annet se på hvorfor parfymen vi bruker kan havne på Nordpolen, hva som lå bak den fryktelige Oklahoma-bomben i 1995 og hvordan man måtte finne ut av barkbillens kjemiske kommunikasjon for å løse barkbille-problemet i Norge.

Dette er først og fremst en serie om kjemi for folk flest. Forskningsredaksjonen i NRK Sør-Trøndelag ønsket å lage et uhøytidlig møte med kjemiens verden, og mye takket være professor Sydnes har man oppnådd nettopp det. Sydnes er fagmann til fingerspissene og har gjort betydelige anstrengelser for å tilpasse formidlingen til alle uten spesielle kjemikunnskaper.

NRK1 torsdag kl 19.30

Fra Forskningsredaksjonen NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Schrödingers katt starter i kveld en ny serie om kjemi for folk flest med kjemiprofessor Leiv Sydnes. Gry Beate Molvær er som vanlig programleder. (Foto: Scanpix/Gorm Kallestad).