Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mai 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Livet på Solsiden

En grei fridag

På Arbeidets dag besøker Faktor kjøpesenteret Solsiden i Trondheim. 35 000 kvm med butikker, kontorer, barer og restauranter er bygget i ruinene etter Trondheims verftsindustri. Før ble det laget ting i Trondheim, store maskiner, bruer og ikke minst båter. 1 mai er ikke hva den var - det er heller ikke det gamle skipsverftet!

Verftsområdet Nedre Elvehavn er tre ganger større enn Oslos Aker Brygge. Der lå TMV - Trondhjems Mekaniske Verksted, i sin tid den store industriarbeidsplassen i byen. Der konstruerte og bygget de alt fra Kristiansunds Brandsprøite til store lasteskip og ferjer. I alt 839 byggenummer forlot beddingen på TMV. Et av de siste var hurtigruteskipet ”Narvik”. Bedriften ble endelig nedlagt i 1983.

Arbeidere
Vi besøker det nye kjøpesenteret sammen med tre spreke pensjonister – Wilhelm Wold (94) var klubbformann på TMV i mange år, Jens Albert Lorentzen (87) jobbet på flytedokka og Kjell Ottesen (74) betraktet jernarbeiderne gjennom vinduet på regnskapskontoret.

Ny tid
De forteller om tungarbeid og håpløse sanitærforhold. Doene hadde ”saloon-dører” slik at ledelsen kunne se om de sluntret unna. Men under røde faner kjempet de fram bedre arbeidsvilkår. Nå konstaterer veteranene med vedmod at det er blitt nye tider på den gamle verftstomta. Det går i kaffe latte, hårklipp og rimelig import.

- Vi lager ikke så mye lenger - forbruk er blitt gjennomgangstonen der byens arbeidere tidligere strakk kjølen til stolte skip.

1. mai er heller ikke hva den var. For storparten av dagens arbeidsfolk er dette først og fremst en grei fridag. Og den gamle klubbformannen fra Trondhjems Mekaniske Verksted synes dagen er spolert av husokkupanter med svarte flagg.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø , tlf: 23049841, mob: 93046697