Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. mai 2001 kl 19.30 Reiser blant folk i nord: Bugøynes

I kongekrabbens rike

Finn Seipäjärvi, en av fiskerne i Bugøynes, har begynt å fiske verdens største krabbe – den norske kongekrabben (Foto: Gardar Sjödin/SVT)
Finn Seipäjärvi, en av fiskerne i Bugøynes, har begynt å fiske verdens største krabbe – den norske kongekrabben (Foto: Gardar Sjödin/SVT)
I denne svenske serien møter vi mennesker som bor i Barentsregionen. Den første reisen går til Bugøynes, et tettsted og fiskevær på sørsiden av Varangerfjorden i Finnmark. Her har kongekrabben fått fart på kystfiske.

Bugøynes ble ikke ødelagt under krigen, og en stor del av befolkningen er finsktalende. For 10 år siden ville innbyggerne selge stedet og flytte sørover. Nå har de igjen fått oppmerksomhet på grunn av kongekrabben – en delikatesse på bordet, men et rovdyr i sjøen.

Hat og kjærlighet er hva kystfiskerne føler overfor kongekrabben, verdens største krabbe som har invadert farvannene utenfor Nord Norges kyst. Russerne satte ut kamchatkakrabben i Barentshavet på 1960-tallet, og nå sprer den seg sørover utenfor Norges kyst.

For kystfiskerne i Bugøynes er krabben et ettertraktet luksusprodukt som man kan tjene store penger på, men den er også en trussel mot det vanlige fisket. I kveld får vi møte de nye krabbefiskerne i Bugøynes.

Svensk produksjon SVT2
Originaltittel: ”Tjälens Själar – färder bland folk i norr”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Finn Seipäjärvi, en av fiskerne i Bugøynes, har begynt å fiske verdens største krabbe – den norske kongekrabben (Foto: Gardar Sjödin/SVT)
2.Leif Ingilae, fisker i Bugøynes, lever godt av krabbefisket (Foto: Gardar Sjödin/SVT)