Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. april 2013 kl 19.45 Ein nasjon av overvektige

Fedme – ikke bare viljestyrke


Fedme er tradisjonelt sett på som et resultat av livsstil og personlige valg. Men det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder utvikling av overvekt.

Forskere er enige om at det å gå ned i vekt og beholde den, handler om mye mer enn viljestyrke. Både kroppslige mekanismer og hjernen jobber nemlig imot. For forskerne gjenstår det å finne ut av hvorfor det er slik.

Teorien om «normalnivå»
En teori handler om hvordan kroppen ved vektøkning etablerer et nytt «normalnivå». Kroppen vil nemlig stadig streve etter og oppnå en høyere vekt.

Vi får slanketips utviklet av forskere ved Universitet i Washington, og presenteres for både fordeler og ulemper ved fedmekirurgi. Denne episoden tar også for seg hvordan stress kan påvirke utviklingen av fedme.

Om serien
Denne dokumentarserien i fire deler ser nærmere på fedmeproblematikken fra ulike perspektiver. Store deler av den amerikanske befolkningen lider av overvekt, og blant den voksne befolkningen er overvekten nesten doblet siden 1980 tallet. Det snakkes om en fedmeepidemi med alvorlige konsekvenser, ikke bare for den enkelte, men for hele det amerikanske samfunnet.

Amerikansk dokumentarserie i 4 deler
Originaltittel: Weight of the Nation
Produksjon: HBO Enterprises (2012)
Presseansvarlig: Camilla Sand, mob: 90069807/23047236
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 815 65 900