Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. mai 2003 kl 19.55 Pattedyrenes verden: Insektjegere

Insektjegerne

Pinnsvinet spiser ikke bare insekter, men også frukt og fugle-egg. (Foto: BBC)
Pinnsvinet spiser ikke bare insekter, men også frukt og fugle-egg. (Foto: BBC)
Da pattedyrene først dukket opp, var det insekter på jorden i overflod. Pattedyrene var de første skapningene som var i stand til å regulere kroppstemperaturen slik at de kunne jakte på insekter i de kjølige nettene mens dinosaurene sov.

Sir David Attenborough tar en nærmere titt på den vesle skapningen moskus-spissmusen, som kanskje kan vise oss hvordan disse første pattedyrene levde.

Etter at dinosaurene brått forsvant fra jorden, stod pattedyrene fritt til å erobre nye territorier. Vi møter spissmus som dukker under vann, muldvarper som svømmer i sand og imponerende skapninger som jakter på sitt bytte ved å benytte sinnrike stier og ganger både over og under bakken.

Det er vanskelig å tilfredsstille en stor kropp ved kun å spise insekter, men mange av pattedyrene har utvidet menyen med frukt og fugle-egg, slik som pinnsvinet og beltedyret.

Mange av insektene kunne imidlertid fly, og var på den måten utenfor rekkevidde for pattedyrene. Helt til en art begynte å fly – flaggermusen. I dag finnes en myriade av forskjellige flaggermus. Vi møter en som til og med kan fange en edderkopp uten å bli fanget i nettet!

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene utfra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene – store og små – blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364