Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 9. juli 2008 kl 21.25 Edle dråper: Tequila

Indianernes magiske saft

Torkjell Berulfsen med den meksikanske gudinnen Maya Huel, ansvarlig for fruktbarhet på jorden, agaveplantens gudinne (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Torkjell Berulfsen med den meksikanske gudinnen Maya Huel, ansvarlig for fruktbarhet på jorden, agaveplantens gudinne (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Tequila bringer Torkjell Berulfsen til Mexico og til aztekernes rike. Tequila er oppkalt etter distriktet av samme navn, og hovedingrediensen i denne drikken var det indianerne som oppfant. Spanjolene gjorde slutt på aztekerne og kulturen deres, men fikk fart på tequila-produksjonen.

Saften fra liljeplanten agave ble gjæret til noe indianerne kalte pulque, og som ble brukt av presteskapet under samtaler med gudene. Saften ble også brukt som beroligende middel for de utvalgte som skulle ofres. Pulque er det som skulle bli basisen for tequila.

Gullgruve
Med kuler, krutt, hester og sykdommer som kopper og influensa tok det spanjolene bare et par tiår å bli kvitt azteker-kulturen. Det var imidlertid langt hjem til Spania, og forsyningene hjemmefra var svært usikre. Erobrerne destillerte den gjærete saften pulque, og drikken tequila var kommet til verden.

I dagens Mexico er tequila den gullgruven som spanjolene var på jakt etter hos aztekerne. Tequila er verdens raskest voksende drikk. Det er stor mangel på den, og derfor er den svært dyr. - Den har fått en hip hop-status, sier Berulfsen, og fortsetter: - Hvis du med din tørst synes vi gjorde et godt bytte med "Tequila Sunrise" og "Marguerita" mot en hel urbefolkning og en kultur - Skål!

Om Edle dråper
Torkjell Berulfsen har vært i full galopp på en arabisk hingst og stått i druesaft til knærne. Han har fortalt om akevitt som kunne kurere syfilis og at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen for Norge. I den første serien "Edle dråper" fikk seerne anekdoter og tidskoloritt rundt portvin, konjakk, akevitt, champagne, sherry og whisky. Nå er Berulfsen i gang igjen. I en serie på seks episoder skal øl, absint, calvados, tequila, gin, genever og rom få sin behandling av NRKs alkoholhistoriske talsmann.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert kulturdokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Bjørn Hulleberg
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 74 83