Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. desember 2005 kl 19.55 Store norske: Gro Harlem Brundtland

Landsmoderen Gro

Ingolf Håkon Teigene er forkjemper for Gro Harlem Brundtland (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Ingolf Håkon Teigene er forkjemper for Gro Harlem Brundtland (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Gro Harlem Brundtland er siste kvinne ut i kåringen av "Århundrets nordmann".
Hun har markert seg i norsk samfunnsliv i en årrekke, og stått på barrikadene for så vel retten til selvbestemt abort som motstander av røyking.


NRK-journalist og Gro-forkjemper, Ingolf Håkon Teigene, har tatt turen til New York der Gro de siste årene har jobbet for WHO. Med ord og bilder skaper han et allsidig bilde av politikeren og mennesket Gro Harlem Brundtland. Vi får se opptak fra hennes første år i maktens korridorer frem til hun gråtkvalt går av som partileder for Arbeiderpartiet i 1992.

Linda Eide fokuserer i kveld på at det alltid har stått en mann bak Gro, nærmere bestemt hennes ektemann Arne Olav. Eide møter også Per Henning Moan som kan fortelle om et spesielt møte med den kraftfulle damen.

Sterkt engasjert
Gro Harlem Brundtland er utdannet lege, men har i sitt voksne liv vært engasjert i politikken. Hun har i alle disse årene gjort en stor innsats for kvinner i politikken, men også for kvinner generelt og for miljøpolitikken nasjonalt og internasjonalt.

I 1981 ble hun Norges første kvinnelige statsminister, og med sine 42 år var hun den yngste gjennom tidene. Hun ble også partileder dette året.

På oppdrag fra FN ledet hun Verdenskommisjonen for miljø og utvikling fra 1983 til 1987. Fra 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996 var Brundtland igjen statsminister. Regjeringen fra 1986 ble en verdenssensasjon fordi åtte av 18 statsråder var kvinner.

I 1998 ble hun generaldirektør i WHO. Her la hun seg ut med internasjonale selskaper og sterke økonomiske krefter i kampen mot tobakk og usunne matvaner.

Om serien
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: sn til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,LENKER
  • Les mer: