Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. oktober 2006 kl 19.55 Røst

Siste rest fra Røst

Daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen henger medalje om halsen til den norske ambassadøren i Sandrigo. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen henger medalje om halsen til den norske ambassadøren i Sandrigo. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Tørrfisksesongen går mot slutten, og det gjør også serien om livet på Røst. En stor delegasjon reiser på festival i Italia, mens Mats drar til Bodø. Solveig ser endelig slutten på en lang prosess.

Røst har en egen vennskapskommune i Italia, Sandrigo. Handelen med tørrfisk har knyttet de to stedene sammen, og nå er det tid for den årlige bacalao-festivalen. Hele 90 av Røsts drøye 600 fastboende reiser nedover, og det høye antallet merkes også i Sandrigo. Her vaier norske flagg fra alle stenger, og daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen er en av gjestene. Høydepunktet er innlemmelsen av et nytt medlem av den italienske tørrfiskordenen. Medlemskapet besegles naturligvis med en tørrfisk mot hodet.

Skolen kaller
For radiopioneren Mats er et nytt kapittel i gang. Han skal begynne på videregående, og må flytte på hybel i Bodø. Heldigvis er Røst bare fire timers båttur unna.

Den nyutdannede trondheimslæreren Lisbeth flytter den andre veien. Hun kommer til Røst for å undervise øyas 6-åringer. Varaordfører Rino og fiskebrukseier Erling er blant foreldrene med barn i Lisbeth sin klasse.

Endelig ferdig
Byggingen av Solveigs nye hytte har pågått gjennom hele serien. Omsider er den ferdig. Nå gleder Solveig seg til å komme hjem fra Italia, for endelig kan hun sette seg i hytteveggen med en god cognac og skue utover havet.

For Oluf er dagene som før. Han sykler sin daglige runde på butikken og driver ellers med sine vante ting. Hvordan klarer han fremdeles å være så sprek? Oluf deler hemmeligheten sin: - Å sykle er bra, å kjøre bil er ikke så bra.

Om serien
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever snaut 700 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no