Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. juni 2004 kl 20.05 Den første sigøyneren i verdensrommet

Den motvillige bruden

Emilia (Sima Millon) skal giftes bort mot sin vilje. (Foto: Mikael Brodin, SVT)
Emilia (Sima Millon) skal giftes bort mot sin vilje. (Foto: Mikael Brodin, SVT)
Sigøynersøsknene Valtentino og Daphne har endelig nådd Polen etter en lang og begivenhetsrik reise fra Sverige gjennom Øst-Europa. De får husly og arbeid hos en slektning – og Valentino faller pladask for datteren i huset.

Slektningen, King Babo, setter Valtentino og Daphne i arbeid på undertøysfabrikken sin. Samtidig forbereder han bryllup for sin vakre datter, Emilia.

King Babo har valgt brudgom til Emilia mot hennes vilje, og Valentino trer inn i rollen som den galante ridder. Han er fast bestemt på stanse bryllupet – og å erobre Emilias hjerte.

Om serien
Den svenske forfatteren Peter Birro hadde enorm suksess med sitt elleville drabantbyportrett "Hammarkullen". Han er også er kjent for serien "Det nye landet", og har markert seg som en banebrytende skildrer av det multikulturelle Sverige. Nå er han og regissør Agneta Fagerström-Olsson tilbake med del to i en planlagt trilogi om det nye Europa. "Den første sigøyneren i verdensrommet" innbrakte Peter Birro den svenske filmprisen Guldhatten 2002 for årets beste manus.

Serien handler om to unge sigøynere og deres halsbrekkende reise fra Göteborg til Bosnia, gjennom et Europa i oppløsning. Målet er å finne moren som forsvant under krigen på Balkan. Samtidig følger vi Valentinos vei mot voksenlivet og hans kamp for kulturell og materiell frihet. Hans store drøm er å bli den første sigøyneren i verdensrommet.

Rollene i serien spilles hovedsakelig av amatørskuespillere som er funnet i gater, på barnehjem og i fattige østeuropeiske landsbyer. Serien er innspilt i Göteborg og omegn, det østlige Tyskland, Polen, Romania og Bosnia.

"Kniven i hjärtat" er tittelen på den tredje og siste delen i Peter Birro og Agneta Fagerström-Olssons trilogi om det nye Europa. Innspillingen tok til i august i fjor. Serien skal sendes på SVT til høsten og vil senere også bli vist på NRK.

Svensk dramaserie (2002)
Episode 3 av 4
Originaltittel: Den förste zigenaren i rymden
Manus: Peter Birro
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
I rollene bl.a. Bylent Veckollari, Sunita Memetovic, Josef Balok og Rasim Ahmetovic
Produsert av Giraff Film AB for SVT Väst Drama i samproduktion med NRK og YLE/FST
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Les mer