Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. april 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Heksene i Finnmark soppforgiftet?

Gry Molvær er programleder for Schrödingers katt (Foto: Cathrine Dillner Hagen)
Gry Molvær er programleder for Schrödingers katt (Foto: Cathrine Dillner Hagen)
Hvorfor var kvinner i Finnmark overrepresentert på heksebålene? Mens hekser andre steder i landet ofte hadde gått i lære hos andre hekser, hadde den typiske finnmarksheksa fått i seg trolldommen gjennom mat og drikke, ble det hevdet. Kveldens Schrödingers katt ser nærmere på dette merkelige kapitlet i historien.

Mye tyder på at de anklagede kvinnene i Finnmark var forgiftet av meldrøye, en sopp som vokser på korn. Særlig rugkorn angripes i fuktig klima.

Ikke alle var klar over at den kornlignende meldrøyen kunne ha en slik fatal virkning. Mange av "heksene" hevdet å ha sett svarte gjenstander som lignet korn i drikken de inntok like før hekseriet satt inn. Forgiftningssymptomene er kramper og hetetokter, ofte fulgt av sinnsforvirring og hallusinasjoner.

Botaniker Torbjørn Alm ved Universitetet i Tromsø har sett på meldrøyen og satt det i sammenheng med hekseprosessene i Finnmark.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet samler over 600 000 seere hver torsdag. Programleder Gry Molvær og redaksjonen har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Produsert av Program RIKS Trondheim for NRK1
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , mobil: 99599760