Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 1. oktober 2002 kl 18.10 Ansikt til ansikt

Det første ansikt

John Cleese tar oss med 500 millioner år bakover i tiden for å utforske utviklingen av ansiktet. (Foto: Brian Ritchie, BBC)
John Cleese tar oss med 500 millioner år bakover i tiden for å utforske utviklingen av ansiktet. (Foto: Brian Ritchie, BBC)
Vi er seks milliarder mennesker med hver sitt egenartede ansikt. I serien ”Ansikt til ansikt” får John Cleese hjelp av David Attenborough til å tenke seg 500 millioner år bakover i tid. De forsøker de å forestille seg hvordan det første ansiktet kan ha sett ut.

Utseendet betyr gjenkjennelse og tilhørighet, og det er utrolig hva vi mennesker er villige til å gjennomgå for at også vårt ansikt skal passe inn. Men for noen passer ingen ansikter inn: I ”Ansikt til ansikt” møter vi også Jim Cooke som er prosopagnostisk. Det vil si at han ikke er i stand til å gjenkjenne ansikter. Ikke sine barns, og ikke sitt eget i speilet. Han har til en viss grad mistet sin egen identitet.

Mer om serien
Den engelske skuespilleren John Cleese, kjent for sitt gummiansikt, har skrevet flere bestselgere om psykologi og er gjesteprofessor ved flere universiteter. I BBC-serien ”Ansikt til ansikt” undersøker han vårt menneskelige åsyn.

Cleese drar verden rundt for å sette sammen den definitive historien om det menneskelige ansikt. Andre medvirkende i serien er skuespillerne Candice Bergen og Pierce Brosnan, Monty Python-kollega Michael Palin og David Attenborough. Som programleder kombinerer John Cleese skarp iakttagelsesevne med analyse og humor.

Engelsk serie i fire deler fra BBC
Originaltittel: The Human Face
Programleder: John Cleese
Regi og produksjon: James Erskine, David Stewart
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57