Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mai 2007 kl 22.30 Safari: - i Kina

Samtidskunst i Kina

Safari: Programleder Jeannette Platou i Kina. (Foto: NRK)
Safari: Programleder Jeannette Platou i Kina. (Foto: NRK)
Samtidskunsten i Kina ble undertrykket frem til Formann Maos død i 1976. Siden den gang har kinesisk samtidskunst vært gjennom en enorm utvikling. Den selges nå for millioner av kroner internasjonalt, og kunstnere har problemer med å dekke etterspørselen.

Programleder Jeannette Platou ser på hvorfor dette ikke bare er positivt for kunstutviklingen i Kina.

Cao Fei
Cao Fei er en av de unge kunstnerene som skal være med på utstillingen om kinesisk samtidskunst på Astrup Fearnley museet i Oslo denne høsten.

Hun er født i 1978, og er et viktig medlem av den nye generasjonen med kinesiske kunstnere. De er oppvokst i et Kina med stor økonomisk optimisme. Ungdomskulturen som har preget denne generasjonen er påvirket av vestlige kultur og musikktendenser, og blir forstått, tolket og skapt på nytt av kunstnerne. Verkene til Cao Fei kommenterer den lynraske økonomiske utviklingen i Kina og hva det gjør med enkeltindividet.

Safari har besøkt henne på atelieret hennes i Beijing hvor hun jobber med et prosjekt til Venezia Biennalen. Vi blir også invitert med på en lukket visning av hennes politisk sensitive dokumentar som hun ikke våger å vise offentlig.

Olympiastadioen
Olympiastadioen i Beijing har reist seg og ferdigstillelsen er i full gang. Arkitektene bak er sveitserne Herzog and de Meuron, men med seg har de hatt en kinesisk samarbeidspartner. De trengte en som kunne utfordre dem og hjelpe dem med å kommunisere med folk i verdens eldste sivilisasjon. Safari har møtt kunstneren og arkitekten Ai Weiwei.

Safari har også vært i det som kalles "verden største kunstnerlandsby"; Songzhuang, og møtt noen av de 2000 kunstnere som jobber der.

Li Yu
Filmregissør Li Yu laget et samtidsdrama om kinesisk ungdom i storbyen. Men prostitusjon, søppel i gatene og sex mellom en ung mann og en eldre kvinne ble for mye for kinesisk filmsensur. Likevel klarte Li Yu å klippe ned filmen nok til at den fikk reise ut. Safari traff regissøren i Berlin.


Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Leif Kristian Hatland
Vaktsjef: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no