Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. august 2003 kl 20.05 Tower i London: Towers gylne nøkler

Historisk tilbakeblikk

Historiker Geoffrey Parnell har gitt ut flere bøker om Towers historie. (Foto: Channel 4)
Historiker Geoffrey Parnell har gitt ut flere bøker om Towers historie. (Foto: Channel 4)
I kveld får vi bli med under forberedelsene når den 158. mannen i rekken skal tiltre stillingen som øverste leder i Tower. Gjennom tidene har en rekke betydningsfulle personer innehatt denne stillingen som "Constable of the Tower of London".

Frem til 1993 beholdt man jobben som "Constable of the Tower of London" på livstid. Nå er den begrenset til i fem år. I dag er stillingen av mer seremoniell art, men tidligere var toppsjefen i Tower en av de mektigste mennene i Storbritannia.

Stillingen var også en økonomisk gullgruve. Det var for eksempel vedtatt at alle hester, griser, okser eller sauer som falt ned fra London Bridge skulle tilfalle ham, og han kunne kreve avgift av alle som ferdes på Themsen.

Skurker og helter
Historiker Geofffey Parnell forteller om noen av de mange menn som har tiltrådt toppjobben. Vi får høre om den korrupte John de Cromwell som presset penger og varer fra alle som brukte elva, skapte opptøyer da han beslagla landområder og lot Tower forfalle.

Det var imidlertid også flinke menn i med denne posisjonen. Hertugen av Wellington hadde toppjobben fra 1825-1852. Mer enn noen annen bidro han til å moderniserte hele Tower.

Om serien
Åtte torsdager i sommer vil dokumentar-serien "Tower" ta seerne med på innsiden av en av verdens mest populære turistattraksjoner, Tower i London. Vi får et rikt bilde både av dagliglivet innenfor festningen og dens fargerike historie.

Det er første gang et tv-team har fått lov til å slippe til, og gjennom møtet med mennesker som jobber i Tower i dag, får vi innblikk i noen av hemmelighetene som skjuler seg i festningens nesten 1000 år gamle historie.

Innkjøpt britisk dokumentarserie
Produsert av Lion Television for Channel 4
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/98 48 02 78