Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. oktober 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Nytt håp med ny kreftmedisin

Kreftrammede Roald Nydal har fått prøvd ut den nye medisinen med godt resultat (Foto: NRK)
Kreftrammede Roald Nydal har fått prøvd ut den nye medisinen med godt resultat (Foto: NRK)
Sigmund Roald Nydal (bildet) har kreft med alvorlig spredning til skjelettet. Et nytt, norsk legemiddel under utprøving har imidlertid gjort livet lettere for ham.
-Etter at jeg var prøveperson og fikk fire behandlinger, opplevde jeg en markert bedring som varte i over et år, forteller Nydal.



Det nye, norske legemiddelet er et resultat av forskning ved Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo. Det var forskerne Øyvind Bruland (bildet) og Roy Larsen som hadde ideen og satte i gang for over ti år siden. Metoden går ut på å sprøyte et radioaktivt stoff, radium 223, inn i pasienten. Dette stoffet søker seg automatisk til svulstene i skjelettet og dreper kreftcellene innenfra med alfastråler.

Legemiddelet er til nå prøvd ut på 250 pasienter, alle med prostatkreft som har spredt seg til skjelettet, og resultatene er svært lovende. Firmaet som nå produserer legemiddelet, Alegata ASA, regner med at pasientene har fått forlenget levetiden sin med 50 prosent. Nå skal en tredje og siste utprøving settes i gang, og den vil ta om lag tre år.
-Hvis vi kan bruke denne metoden også på andre kreftformer som sprer seg til skjelettet, for eksempel bryskreft hos kvinner, er behovet meget, meget stort, sier Øyvind Bruland. Hver år får om lag 300 000 mennesker verden over kreft med spredning til skjelettet. Det norske legemiddelet kan derfor få et enormt marked, og gi kreftpasienter med denne typen spredning nytt håp for forlenget levetid.



Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Reporter: Jon Hagen
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565 e-post.
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47,
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no






LENKER
  • nrk.no/katta/